Lidé na internetu klikají na to, na co by neměli. Je nutné s tím něco dělat, padlo u Moravce

05.02.2017 15:22

O ochraně před kybernetickými útoky hovořili v druhé části Otázek Václava Moravce České televize ředitel speciálních sil Ministerstva obrany, brigádní generál Karel Řehka, člen předsednictva Pirátů Jakub Michálek a kybernetický expert Aleš Špidla.

Lidé na internetu klikají na to, na co by neměli. Je nutné s tím něco dělat, padlo u Moravce
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

„Stoprocentní ochrana neexistuje. Je třeba rozlišit dvě oblasti – kybernetická bezpečnost a kybernetická obrana. V té oblasti kybernetické bezpečnost jsme na tom poměrně dobře, ale pak je ta oblast kybernetické obrany. Ta musí zahrnovat defenzivní i ofenzivní schopnosti,“ řekl Řehka.

„Úplně přesně nevíme, kdo ten útok vedl,“ vyjádřil se také k současnému útoku na e-mailové schránky Ministerstva zahraničních věcí. Jak následně dodal, v současné době se liší způsoby a nástroje války. Nedá se tvrdit, že toto by byl válečný akt. „Spíš obyčejná špionáž,“ řekl.

„Ty útoky tady jsou a bylo možné je očekávat,“ zareagoval následně Michálek. Podle jeho slov se kybernetickým útokům bráníme pozdě. „Máme vytvořen dobrý rámec pro to, aby kybernetická bezpečnost fungovala,“ myslí si Špidla. „V kybernetické bezpečnosti obzvlášť platí, že nás nejlépe ochrání pud sebezáchovy,“ dodal také. Poznamenal, že nejsme však v první desítce zemí, na které se útočí. „Mám ale největší obavu z tichého naslouchání,“ dodal. Díky novele zákona o kybernetické bezpečnosti však budeme mít podle jeho slov ty nejdůležitější cíle ochráněny.

Diskutéři se následně vyjádřili k nově vzniklému centru na Ministerstvu vnitra, jež má chránit před dezinformacemi, či k zákonu o Vojenském zpravodajství. Kromě cenzury například Michálek vnímá jako špatné i to, pokud jsou placeni trollové, kteří na nejrůznějších serverech zabrání diskusím obrovským množstvím příspěvků.

„Celková bezpečnost státu bez obranyschopnosti neexistuje. Bez schopnosti útočit obrana není. To platí pro pěšáka i pro obranu kyberprostoru. A nám ujíždí vlak. Včera bylo pozdě. Potřebujeme dělat rychle,“ zareagoval v této souvislosti Řehka. Na nutnost systému vzdělávání v této oblasti pak poukázal Špidla. „Lidé například klikají na to, na co by klikat neměli,“ řekl.

Špidla se pak vyjádřil i k antivirovým programům. „Každý antivirový program posílá informace, s tím nic neuděláme. Tady jsme zpátky u té důvěry. Věřím-li tomu výrobci, tak s tím není problém. Důležitý je však fakt, že antivir není samospasitelný,“ sdělil Špidla. „Wifi routery, které mají v každé domácnosti, jsou dírou. Je obtížné pro normálního člověka, který dostane od operátora router za korunu, aby si zabezpečili tu vlastní domácnost. Nicméně bych považoval za správné, aby se každý mohl obrátit na nějakého svého IT technika, jenž dané problematice rozumí,“ dodal. Dostatek kvalifikovaných odborníků je podle něj důležitý, stejně jako případné zařazení předmětu „kybernetická bezpečnost“ do výuky středních škol. 

„Hybridní války využívají kombinace všech nástrojů, které představují nové a nové hrozby. NATO už oficiálně uznalo kyberdoménu jako místo bojů, jako páté bojiště,“ poznamenal následně Řehka, že dokonce kyberútok může aktivovat článek 5. 

„Je důležité vytvořit státní správu, aby byla bezpečná i po té kybernetické stránce,“ sdělil závěrem nutnost Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…