Lidé nemají dost rozumu, aby hlasovali o vystoupení z EU, řekl novinář Jandourek a schytal to

21.07.2016 9:14

Především o tom, zda by bylo vhodné, aby u nás proběhlo referendum o setrvání naší země v EU, diskutovali v internetové televizi DVTV místopředseda Svobodných František Matějka a sociolog a publicista Jan Jandourek.

Lidé nemají dost rozumu, aby hlasovali o vystoupení z EU, řekl novinář Jandourek a schytal to
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Referendum je podle Matějky jediný nástroj, který má ležet mimo volby v rukou českých občanů. Lidé poté, co si v referendu odhlasovali vstup do EU, by měli mít právo po nějakém čase, co získali zkušenosti s EU, hlasovat o setrvání v EU. Politici nemají právo, aby o tak důležité otázce rozhodovali v rámci svého velmi krátkého mandátu.

Problém je v tom, že většina lidí má sklon se mýlit

Jandourek připustil, že referendum v souladu se zákonem je legitimní. Ovšem ne vše, co je legitimní, je rozumné. Ukazuje to osud mnoha referend, která probíhala v Evropě. „Základní problém je v tom, že většina lidí má sklon se mýlit a nemají potom čas na to, aby své chyby napravili. To je rozdíl mezi referendem a volbami,“ podotkl.

Celé video je ZDE

Matějka na to reagoval poměrně ostře: „Mě nesmírně mrzí, když v jakékoliv diskusi slyším téměř ponižování občanů ve vztahu k možnosti rozhodnout se o svém vlastním osudu.“

Jandourek oponoval, že lidé nejsou informováni o všech záležitostech, které se týkají dané problematiky. Jsou mnohem méně informováni než „všichni ti zemědělští inženýři, kteří byli navoleni do poslanecké sněmovny“. Argument proti referendu je podle něj kromě jiného časový. „Pokud lidé zastávali nějaký názor na členství v EU před brexitem a čtrnáct dní po brexitu, jak víme z průzkumů, ho změní dejme tomu o 20 %, tak se opravdu nedomnívám, že by bylo namístě lidem svěřit rozhodování o věci, která se týká několika generací,“ prohlásil Jandourek.

Problémem je také soudnost voličů

Druhá věc je soudnost voličů. „Pokud v této zemi důvěřuje prezidentu Zemanovi v současné době 54 % lidí, nedávno to bylo 62 % lidí, pokud kdysi byl nejoblíbenějším politikem Stanislav Gross, tak mám určitou pochybnost o kompetenci lidí rozhodovat o zásadních a důležitých otázkách. Ta pochybnost je myslím celkem oprávněná,“ uvedl Jandourek.

Matějka uvedl, že jej děsí lidé jako Babiš nebo premiér Sobotka, kteří nemají o nic menší podporu u občanů ČR, zároveň říkají, že chtějí setrvání ČR v EU.

Moderátorka Daniela Drtinová upozornila, že většina lidí by si přála u nás zavést trest smrti. „Je tedy masa moudřejší než elity, jak nedávno řekl politolog Petr Robejšek?“ zajímalo ji.

Matějka prohlásil, že ani on není zastáncem obecného referenda. Ale v takových zásadních otázkách, které se týkají budoucnosti celého státu, musí rozhodnout občané. Trest smrti je úplně jiná kategorie než rozhodovat o budoucnosti svého státu. Rozhodovat v referendu o výši trestu je pro něj také nepředstavitelné.

Hlasoval jsem pro vstup do EU, ale ta byla tenkrát jiná

Matějka přiznal, že hlasoval pro vstup do EU, ale tehdy se vstupovalo do úplně jiného projektu. „V té době existovalo právo veta, neexistovalo, že některé státy mohou přehlasovat jiné. Od té doby se změnila neuvěřitelná masa věcí,“ uvedl. A je přesvědčen o tom, že když v řadě oblastí můžeme být dle Lisabonské smlouvy přehlasováni, je svaté právo občanů se rozhodnout znovu, jestli chtějí pokračovat, nebo ne.

Referendum by rozpoltilo českou společnost

Podle Matějky to, že Sobotka a celá vláda prohlásila, že nepřipustí referendum, které by mohlo zpochybňovat účast ČR v EU, je podle něj výsměch občanům ČR. „Ti mají rozhodnout o takhle důležité otázce,“ uvedl.

Matějka souhlasí s politologem Petrem Robejškem, že masa lidí je po vyloučení extrémů zprava i zleva schopna se rozhodnout většinově správně. „Raději svěřím svůj život dvanácti tisícům zcela neznámých lidí, kteří mají rozhodnout o osudu mé rodiny, než dvanácti lidem, kteří byli navoleni někým jiným,“ uvedl Matějka.

Podle Jandourka by referendum o vystoupení ČR z EU rozpoltilo českou společnost podobně, jako se to povedlo například prezidentu Zemanovi nebo se to stalo v případě amerického radaru. „Kdy by dvě třetiny lidí hlasovaly proti, což byla naprostá pomýlenost,“ uvedl Jandourek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…