Lidé se bojí nové spacákové revoluce v ČT. Oni tam vážně věří, že televize patří redaktorům, hrozí se radní Petrov

16.08.2019 17:01

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Vadim Petrov se v rozhovoru pro páteční Deník rozpovídal o vyváženosti veřejnoprávního zpravodajství a publicistiky. Zajímavá by podle jeho slov byla například analýza spíkrů, které si v delším časovém horizontu Česká televize zve, a hlavně těch, jež si nezve. S jistotou také říká, že Česká televize patří redaktorům.

Lidé se bojí nové spacákové revoluce v ČT. Oni tam vážně věří, že televize patří redaktorům, hrozí se radní Petrov
Foto: Archiv VP
Popisek: Vadim Petrov, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Novináři v České televizi jsou od 90. let minulého století nezávislí, a to na čemkoliv. Zdá se, že i na svých šéfech, míní Petrov. „V kultuře, která tam vládne, televize patří redaktorům. Označil bych ji za aktivistickou a konfrontační,“ říká člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, podle nějž nezávislost a svobodu médií obecně ovlivňuje především volba témat.

Zákon o veřejnoprávních médiích podle jeho mínění není špatný, ale potřeboval by kvalitní prováděcí předpis, který by upřesnil, v čem se projevuje ta veřejnoprávnost, popřípadě co už jí není. „K vydání podobných pravidel momentálně není politická vůle, protože by to mohlo vyvolat další spacákovou revoluci na Kavčích horách,“ podotýká s tím, že by rád inicioval nepolitickou expertní debatu, aby se toto téma otevřelo.

Své řekl i k aktuálnímu dění, jehož společným jmenovatelem je prý generační výměna. „Když se zeptáte třeba protagonistů spolku Milion chvilek pro demokracii a aktivních účastníků demonstrací jak (to změnit), tak tvrdí, že změna není na nich, protože nejsou politici. Jim se jen nelíbí, jak to je teď. Moje generace ... se ale ptá, co bude pak,“ podotýká Petrov a zmiňuje, že když šli před třiceti lety na Václavák oni, věděli alespoň, co chtějí – zrušení ústavního článku o vedoucí úloze KSČ a vypsání svobodných voleb.

  • Původní zdroj ZDE

Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/hudebnik-a-pedagog-vadim-petrov-ceska-televize-patri-redaktorum-201

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…