Lidé se bojí o práci, za prací se ale nikomu stěhovat nechce

02.12.2011 14:33

Dvě třetiny lidí mají strach, že přijdou o zaměstnání. Pokud by se jejich obavy naplnily, byli by ochotni přijmout hůře placenou práci nebo mimo svůj obor. Stěhovat se za prací ale chce málokomu.

Lidé se bojí o práci, za prací se ale nikomu stěhovat nechce

Míra nezaměstnanosti se od roku 2009 pohybuje okolo devíti procent, v posledním půl roce klesla pod osm procent. Obavy lidí z nezaměstnanosti se v posledním roce nemění. Z průzkumu společnosti STEM vyplývá, že téměř dvě třetiny lidí mají strach ze ztráty zaměstnání a pouhých deset procent obyvatel si je svým zaměstnáním jistých. Podepsala se na tom pravděpodobně nejistá ekonomická situace ve světě.

Celá zpráva STEM ZDE

Pokud by lidé o svou práci přišli, 85 procentům lidí by nevadilo pracovat mimo svou kvalifikace a o něco méně obyvatel (79 %) by snížilo nároky na výši mzdy. Za prací se ale do jiného kraje moc lidem stěhovat nechce. K takovému kroku by se uchýlilo pouze 39 procent lidí.

Neochota lidí stěhovat se za prací je v české kotlině dlouhodobě zakořeněna. Příčinou je patrně silná vazba k rodinnému majetku a neflexibilní trh s byty a domy. Významnou roli hraje i rodinný stav. Zadaní lidé projevují daleko menší vůli se přestěhovat. Menší problémy by to také činilo mužům než ženám a s přibývající věkem klesá odhodlání se stěhovat u každého.

Čtěte více:

MPSV: Nezaměstnanost v červenci vzrostla na 8,2 procenta

Politolog: Ne chudoba, nezaměstnanost způsobuje problémy

Čechy nejvíce tíží korupce. Následuje zdravotnictví a nezaměstnanost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

2005. Magda Vášáryová zažila trapas. Prostě nevěděla

18:15 2005. Magda Vášáryová zažila trapas. Prostě nevěděla

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …