Sága rodu Fialů pokračuje. Bobošíková našla, kde premiérovi přátelé berou ze státního

22.05.2024 20:45 | Monitoring

Členové ODS propojení s premiérem Fialou hbitě podnikají v dotacích, ačkoliv ODS dotace odsuzuje. Jejich činnost sponzoruje polostátní ČEZ. Dotačním byznysem jsou propojeni dokonce i asistenti někdejších milenců, europoslanců Vondry a Vrecionové, kteří se ucházejí o europoslanecká křesla, uvádí v pořadu Aby bylo jasno Jana Bobošíková.

Sága rodu Fialů pokračuje. Bobošíková našla, kde premiérovi přátelé berou ze státního
Foto: Facebook Petra Fialy
Popisek: Premiér Fiala na festivalu Colours of Ostrava

V minulém díle pořad informoval o úzké provázanost volební kampaně ODS s brněnskými přáteli premiéra Petra Fialy (ODS). V Aby bylo jasno také ukázali, jak nakladatelství Books & Pipes, které založil a provozuje premiérův poradce a přítel František Mikš, skrytě financuje kampaň ODS ve volbách do Evropského parlamentu. Ve zmíněném nakladatelství také publikuje rodina Petra Fialy.

Fialovi blízké nakladatelství Books & Pipes, sponzorované daňovými poplatníky, úzce spolupracuje i se společností B&P Research, kterou založil a v jejímž čele stojí opět premiérův poradce a kamarád František Mikš. Druhým jednatelem a konzultantem této společnosti je už deset let bývalý europoslanec a současný funkcionář ODS Hynek Fajmon.

V této společnosti ještě donedávna působil také člen ODS a ředitel europoslanecké kanceláře Alexandra Vondry – dnes kandidát koalice SPOLU ve volbách do Evropského parlamentu Ondřej Krutílek.

Podnikání členů ODS je v dotacích. „V těch dotacích, proti kterým ODS tolik brojí,“ podotýká Jana Bobošíková. Připomíná, že například současný ministr financí Zbyněk Stanjura se před volbami do Poslanecké sněmovny nechal slyšet, že všechny dotační tituly jsou nespravedlivé, a pro Hospodářské noviny v červnu 2021 uvedl, že se z toho stal „regulérní průmysl, který je neproduktivní a měl by se zmenšit“.

Regionální funkcionář ODS Hynek Fajmon zase hřímal, že „dotace pro podnikatele mají přestat existovat“.

„Realita je ale zcela opačná. S předsedou ODS a s jejím sponzorem propojená společnost B&P Research, v jejímž čele stojí premiérův pobočník Mikš a funkcionář ODS Fajmon, si právě na poskytování dotací založila byznys. A to ne jen tak ledajaký – se získáváním dotací pomáhá převážně obcím a komunálním podnikům,“ uvádí moderátorka pořadu Bobošíková.

V Aby bylo jasno v registru smluv prošli také řadu dokumentů a nalezli celkem 26 smluv v celkové hodnotě téměř tři miliony korun, které s premiérem spřízněná firma uzavřela s českými městy a s jejich společnostmi. Prakticky všechna tato města a firmy zastupovali opět politici z ODS, většinou starostové a zastupitelé.

Firma blízká premiéru Fialovi takto radila městu Kralupy nad Vltavou s žádostí o dotaci na adaptaci pivovarské sladovny na městské kulturní centrum či na rekonstrukci bazénu. Městu Sedlčany pomáhali s dotací pro sportovně-rekreační zónu Sedlčany a městu Nymburk s žádostí o dotaci na automatické parkovací zařízení pro kola v Nymburce.

Daleko zajímavější jsou však dvě smlouvy za celkem 350 tisíc korun, které firma v čele s Fajmonem uzavřela s městem Lysá nad Labem. Tyto smlouvy byly uzavřeny těsně před komunálními volbami, které se konaly na podzim roku 2022. Hynek Fajmon v těchto volbách obhajoval svůj zastupitelský mandát právě v Lysé nad Labem. Jeho ODS se však tehdy poprvé v historii do zastupitelstva nedostala. Před volbami byl starostou Lysé nad Labem Fajmonův stranický kolega a spolukandidát, sám jednatel a spolumajitel firmy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vždycky jsem měl odpor k lidem, o nichž bylo známé,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 23.05.2024 8:18:21
že "v tom umí chodit". Tohle úsloví totiž zcela přesně vystihuje onu morální špínu, kterou dotyčný oplývá. A tyhle kreatury, uvedené v článku v tom rozhodně chodit umí. Včetně toho osobností rozplizlého, ovšem v levárnách všeho druhu čiperného Fialy.

|  28 |  0

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…