Lidé se nemají tragicky špatně. Jen se bojí, že nebude líp, míní ekonom

30.04.2012 19:22

Podle ekonoma a člena NERV Vladimíra Dlouhého se Češi nemají nějak tragicky špatně – mají bydlení, jídlo, mobil… Chybí jim však perspektiva. Podle něj se bojí, že než půjdou do penze, nebude lépe.

Lidé se nemají tragicky špatně. Jen se bojí, že nebude líp, míní ekonom
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

„Lidé v této zemi se nemají nějak tragicky špatně,“ míní ekonom a bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Podle něj lidé v těch nejnižších příjmových kategoriích mají bydlení, jídlo, ale i mobil, nebo si dovolí menší dovolenou. Chybí jim však perspektiva.

„Oni začínají mít pocit, že nebude lépe, než půjdou do penze,“ prohlásil Dlouhý v Impulsech Václava Moravce. Osobně sice vítá fiskálně odpovědnou vládu, jaká je prý ta současná. Přece jen by si ale Česká republika mohla dovolit snižovat svůj dluh pomaleji.

Sám přináší několik nápadů, jakožto člen Národní ekonomické rady vlády (NERV). Především by se nemělo škrtat na financích na vzdělání a infrastrukturu – tím se prý nejlépe podpoří konkurenceschopnost země.

„Je potřeba nastavit ten systém, aby byl transparentní,“ pojmenoval v pořadu další problém, a to korupci. „Ty sociální reformy jdou správným směrem, ale jestliže jsou doprovázeny korupčními skandály a politickým hašteřením, ti lidé to přestanou brát,“ dodal. „Musíme vidět ten sociální tlak, na jednu stranu to musí vláda ustát, ale musí to dělat nějak chytřeji,“ poukázal také na demonstrace, kde se často objevují sociálně slabší občané.

„Pořád si myslím, že v druhé polovině roku zažijeme nějaké oživení,“ je však ohledně ekonomiky optimista. „Všichni počítají s tím, že v letech 2013 a 2014 se vrátí do Evropy menší růst,“ dodal Dlouhý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …