Lidé si dnes připomenou parašutisty, kteří zabili Heydricha

18.06.2018 7:39

V pravoslavném chrámu svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici se dnes uskuteční pietní vzpomínka na výsadkáře, kteří za druhé světové války spáchali atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Právě v kryptě kostela gestapo před 76 lety našlo jejich úkryt. Někteří parašutisté padli po statečném boji s nacistickou přesilou, jiní zvolili dobrovolnou smrt.

Lidé si dnes připomenou parašutisty, kteří zabili Heydricha
Foto: commons.wikimedia.org/German Federal Archives
Popisek: Reinhard Heydrich

V kostele zemřeli Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Jozef Gabčík, Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Po boji byla kvůli identifikaci jejich těla na chrámových kobercích vynesena ven a položena na chodník ve Václavské ulici. Na tomto dosud anonymním prostoru budou osud padlých československých vojáků připomínat pamětní destičky s jejich jmény, označením výsadku, datem narození a úmrtí.

Parašutisté výsadků Anthropoid, kteří byli vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji a pověřeni přípravou atentátu, se dostali na území protektorátu v prosinci 1941. Atentát provedli dva z nich – Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Na Heydricha, který byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravoval plány na likvidaci celého českého národa, zaútočili 27. května 1942. Heydrich zemřel na následky atentátu 4. června.

Okamžitě po atentátu bylo vyhlášeno stanné právo, začaly masové popravy a nacistický teror vyvrcholil vyhlazením Lidic a Ležáků. Výsadkáři se skrývali přes tři týdny. Nakonec je zradil jeden z nich – Karel Čurda. Na základě jeho informací se německé policii podařilo parašutisty vypátrat v kryptě chrámu svatého Cyrila a Metoděje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…