Lidé splachují dešťovou vodou. Ať za ni platí, uhranul bafuňář od českých vodovodů

19.06.2017 10:35

Jak je to s vodou v České republice? A proč je podle něj nebezpečné, aby si lidé připojili na toalety sud s dešťovou vodou? Nejen o tom promluvil v rozhovoru pro server iDnes.cz předseda vodárenského sdružení a ředitel Vodovodů a kanalizací Hradec Králové František Barák. Vyjádřil se i ohledně placení za odvod srážkové vody.

Lidé splachují dešťovou vodou. Ať za ni platí, uhranul bafuňář od českých vodovodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

Jak iDnes.cz uvádí, Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR) vydalo nedávno prohlášení, ve kterém kritizuje dotace na zadržování dešťovky, které mají vést k šetření vodou. František Barák v rozhovoru řekl, co na tom SOVAKu vlastně vadí. Podle něj je to gesto, které nic neřeší. „Vody máme dost. V zahrádkářských koloniích to funguje už léta, lidé si ji sbírají do sudů a používají na zalévání,“ řekl František Barák.

Podle něj se nyní dovolilo lidem, aby si připojili na toalety sud s dešťovou vodou, ale to prý může být nebezpečné. „Riskujeme, že v případě nepozornosti uživatele vodovodu a neuzavření ventilu by mohla dešťová voda uniknout do systému s pitnou vodou,“ vysvětlil pro iDnes.cz předseda vodárenského sdružení s tím, že voda může být kontaminovaná a dešťovka na toaletách může být příčinou infekcí a ekzémů.

Jak František Barák říká, nevadilo by to ve chvíli, kdy budou podvojné rozvody na pitnou a technologickou vodu, což je prý běžné u moderní výstavby. „V Praze několik domů využívá srážkovou vodu ke splachování. Systém vyžaduje jisté předčištění a dezinfekci srážkové vody,“ uvádí v rozhovoru Barák a vysvětluje, že sice se ušetří na vodě, ale je otázka, kdy se náklady na výstavbu dvojího potrubí vrátí.

Kdo platí za odvod srážkové vody?

Barák zmínil i retenční nádrže, ve kterých by se měla zadržet povrchová voda. „Drobnou retenci musí zajistit vlastník nemovitosti, kam dešťová voda padá,“ řekl František Barák s tím, že dnes k tomu ale není motivace, neboť podle zákona o vodovodech a kanalizacích majitelé komunikací, ale i třeba obytných domů a chalup mají výjimku a neplatí za odvod srážkové vody.

Řekl také, proč by měli podle jeho názoru za srážkovou vodu platit. „Když steče ze střechy domu a následně do kanalizace, my to musíme vyčistit. Je to problém ve velkých aglomeracích, kde se voda nevsákne. Dnes vyrobíme necelých 500 milionů kubíků pitné vody ročně, ale vyčistíme 880 milionů kubíků. To, co proteče čistírnami, je stočné, a to platí všichni, kdo jsou připojeni na kanalizaci,“ vysvětluje Barák s tím, že kdyby svůj díl za srážkovou vodu platil každý vlastník pozemků a nemovitostí, sníží se stočné o 30 procent a občané ušetří. „Velkou část by nicméně musel platit stát za veřejné komunikace a města za chodníky a budovy. Zřejmě by se ve městech zvýšila daň z nemovitostí,“ řekl také Barák a dodal, že politici o tom nechtějí slyšet. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…