Lidé topí cvičkami? Škromach má odpověď: Za to může nouze

15.03.2012 15:33

Místopředseda Senátu má odpověď na to, proč lidé topí „alternativními topivy“. Může za to sociální nouze. Vláda by místo kontrol a sankcí měla spíš hledat cestu, jak kvalitní a ekologická topiva zlevnit.

Lidé topí cvičkami? Škromach má odpověď: Za to může nouze
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

„Topení různými alternativními topivy je vyvolané sociální nouzí,“ prohlásil Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu. Podle něj vláda míchá příčinu a důsledek, kterým se spíš zabývá. Řeší různé sankce či kontroly, místo aby se lidem snažila zlevnit kvalitní a ekologická topiva. Měla by hledat „jiné cesty, než že bude buzerovat občana“.

„Já pamatuju své mládí,“ zavzpomínal si Škromach. „Vesnice, nad kterými se vznášela oblaka dýmu z topenišť. Během pár desítek let plynofikací došlo k tomu, že tento jev jsme úplně zapomněli,“ vyprávěl senátor z ČSSD. „Stejně jako když před námi smradil trabant benzino-olejovými spalinami,“ varoval Škromach. „Očekával bych, že se budou snažit hledat cesty, jak zavést různá topiva.“

Navzdory výhradám dnes senátoři nezrušili povinné revize kotlů na tuhá paliva. Podle nového zákona o ochraně ovzduší je lidé budou muset podstoupit každé dva roky a revize bude stát od 800 do 1000 korun. Pokud tak lidé neučiní, hrozí jim pokuta 20 tisíc korun.

Zatímco Škromach kritizuje debaty o kontrolách, právě jeho krajští spolustraníci z Ostravy navrhli před dvěma roky podobný zákon. Žádal pro obecní úředníky pravomoc, aby mohli chodit do domů kontrolovat, čím lidé topí. "Počítáme s tím, že kolem našeho zákona se strhne větší diskuze, ale situace je neudržitelná," tvrdil tehdy náměstek hejtmana Miroslav Novák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…