Lidé už jsou na Václaváku

28.09.2022 13:41 | Reportáž

V Praze se začínají scházet lidé na Václavském náměstí, kde dnes chtějí demonstrovat proti vládě Petra Fialy (ODS) na protestní akci nazvané Česká republika na 1. místě. Demonstrace uspořádaná Jiřím Havlem a Ladislavem Vrábelem má navázat na protest ze začátku září, kdy na Václavské náměstí dorazilo přibližně až 70 tisíc lidí. Akce začíná ve 14 hodin.

Lidé už jsou na Václaváku
Foto: Repro Facebook
Popisek: Demonstrace na Václavském náměstí 28.9.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Na Václavském náměstí je již rozloženo pódium a stojí na něm i několik stánků KSČM, jejíž členové demonstraci podporují svou účastí. Na minulém protestu hovořil i komunistický prezidentský kandidát Josef Skála.

Přestože je v Praze dosti deštivé počasí na místě se již začíná scházet množství příchozích. „Doufám, že se vzpamatují. Sami od sebe asi neodejdou. Budeme jim muset pomoct,“ uvedl jeden z příchozích a další odmítá, že by byl na místě kvůli podpoře Ruska, což je častá výtka směrem k příchozím a mnozí také ukazují na proruské názory pořadatelů akce.

„Je to tady kvůli té energetice a drahotě,“ odmítá však další, že by byl na místě kvůli podpoře Putina a oba muži doufají, že dorazí i přes počasí dostatek lidí.

  • Vše k demonstraci naleznete ZDE.

„Já si myslím, že Pekarová tu válku chce, protože říká, že musí vyhrát Ukrajina. Kdyby se dneska dohodli o míru, tak i tak věřím, že by Pekarová druhý den řekla, že musí vyhrát Ukrajina, protože je taková pí*a,“ míní pak další z účastníků.

Jedna z žen na místě poté říká, že dle ní na Václavák přišli „vlastenci“ a shrnuje, že přijela kvůli tomu, že požaduje „demisi vlády“. „Nejsme proruský švábi. Jsme obyčejní lidé, kteří pracují od rána do večera. Vydělávají si rukama. Já jsem zdravoťák a vím, jak to chodí. Nejsem očkovaná, nebudu nikdy a Česko na prvním místě,“ řekla.

Kromě pražské demonstrace, jež se uskuteční od 14 hodin, se chystají protestní akce i v Brně, Plzni, Liberci či Českých Budějovicích. V Moravskoslezském kraji je protest naplánován v Karviné a Havířově. Jiného pořadatele, opoziční SPD, má demonstrace proti vládě v Ostravě. Zúčastní se jí předseda hnutí Tomio Okamura a další zástupci SPD.

Organizátoři pražského protestu požadují například to, aby Česko zajistilo přímé smlouvy s Ruskem o dodávkách plynu za nízké ceny. Odmítají přijetí eura a chtějí, aby naše země nespolupracovala v NATO a byla vojensky neutrální zemí.

Na webu organizátorů je také bod požadující ukončit „plánované ředění národa“, v němž žádají, aby ukrajinští uprchlíci po ukončení války odjeli zpět na Ukrajinu.

„Mentalita a národní zvyky a pohledy Čechů, Moravanů a Slezanů se od zvyků a pohledů Ukrajinců značně liší. Tyto odlišné životní přístupy i jazyková bariéra jsou nebezpečnými prvky pro klidné soužití obou národů na území České republiky,“ tvrdí pořadatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…