Lidem, odmítajícím Brusel, prý naskáčí vrásky. Tomáš Prouza z toho má radost a ani se tím netají

14.11.2017 21:03

Někdejší tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR Tomáš Prouza (ČSSD) zajásal. Česko před rokem a půl otevřelo debatu o společné evropské obraně a dnes tu máme první ovoce. Třiadvacet zemí EU dalo najevo, že se chce podílet na společné obraně EU. Česko je mezi nimi, z čehož má Prouza radost. Zato lidem, kteří jsou věčně naladění proti „Bruselu“, prý teď naskáčou vrásky na čele.

Lidem, odmítajícím Brusel, prý naskáčí vrásky. Tomáš Prouza z toho má radost a ani se tím netají
Foto: vlada.cz
Popisek: Tomáš Prouza

Server E15.cz uveřejnil komentář sociálního demokrata Tomáše Prouzy k budování společné evropské obrany. S touto myšlenkou prý před rokem a půl přišel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a pravda prý je, že ani čeští diplomaté, ani ministerstvo obrany nebyli z této myšlenky právě nadšení. Nadšení nebyli ani mnozí čeští politici. Ti poukazovali na to, že jsme členy Severoatlantické aliance, a to stačí, není třeba tříštit síly. Prouza to však už tehdy viděl jinak a byl rád, že další evropské státy nesdílejí skepsi řady českých politiků.

„Když loni koncem léta Bohuslav Sobotka otevíral pravidelnou poradu našich velvyslanců, způsobil řadě z nich šok. Dovolil si totiž mluvit o potřebě vlastní evropské obrany, která by uměla řešit to, na co není NATO stavěné, nebo co dokonce není (zejména kvůli problematickým postojům USA a Turecka) ochotno řešit. S příliš velkým nadšením jsme se tehdy na ministerstvu zahraničí, ale vlastně ani na ministerstvu obrany nesetkali. Bylo to příliš ‚novátorské‘ – a hlavně to vyžadovalo začít myslet trošku jinak. Odezva na evropské úrovni byla naopak velmi dobrá. Ozývaly se různé země a chtěly slyšet české návrhy,“ pochvaloval si Prouza.

Celý komentář naleznete zde.

Teď prý bude třeba projevit se jako aktivní člen EU a domlouvat se na spolupráci při nákupech ozbrojené techniky, domlouvat společná cvičení a tak podobně. Se členstvím v NATO prý nová evropská iniciativa nekoliduje. Členské země Aliance jsou prý o této aktivitě informovány a i zde se počítá s tím, že EU a NATO budou spolupracovat.

Zatímco pro Prouzu jde zjevně o zprávy radostné, odpůrci Bruselu prý budou mít problém. Zatímco euro odmítají, ke společné obraně budou muset zaujmout určitý postoj. Prý se ukazuje, že jejich rozhodování nebude snadné.

Je to vidět už podle toho, jak vystupuje prezidentský kandidát Jiří Hynek se svou Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu. Podle Prouzy teď Hynek hází klacky pod nohy zbrojařům, čímž jim škodí.

„Budeme muset také ukázat, že dokážeme spolupracovat, společně plánovat a třeba i společně nakupovat. A přestat si vytvářet umělé nepřátele. To předvádí například prezidentský kandidát Jiří Hynek, který nechává svou Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu přijímat usnesení, ve kterém odmítá vytvoření Evropského obranného fondu. A tak zatímco většina evropských zbrojařských firem lobuje u svých vlád, aby měly šanci sáhnout si na co největší část ze stovek milionů eur na vývoj a miliard eur na akvizice, čeští zbrojaři se dobrovolně stávají rukojmími politických ambicí. Ty jsou postaveny jen na oblíbeném pomlouvání ‚Bruselu‘,“ zdůraznil Prouza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…