Lidí trpících Alzheimerovou chorobou přibývá. Praha 2 chystá velký projekt, který pomůže

21.10.2021 17:35

Počty lidí trpících Alzheimerovou chorobou narůstají meziročně o pět procent, pro nemocné chybí specializovaná zařízení. Plyne to z odborného semináře, který se pod patronací Prahy 2 konal v pražské Všeobecné fakultní nemocnici.

Lidí trpících Alzheimerovou chorobou přibývá. Praha 2 chystá velký projekt, který pomůže
Foto: Archiv Praha 2
Popisek: Seminář ve VFN na téma Alzheimerova choroba. Uprostřed místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija

Rostoucí počty seniorů trpících Alzheimerovou chorobou působí kapacitní problémy pro domovy s pečovatelskou službou. Chybí totiž místa. Výstupy ze semináře pořádaného městskou částí Praha 2 ukazují, že v příštích 20 letech se počty trpících tímto onemocněním zdvojnásobí. Proto je nutné budovat dostatečné kapacity specializovaných center, kde budou mít nemocní adekvátní péči. Praze 2 má pomoci projekt moderního Nového domova.

“Na akutní nedostatek volných míst v domovech seniorů upozorňuje i příspěvková organizace Centrum sociálních služeb Praha 2, která dlouhodobě vykazuje vysoký převis poptávky občanů Prahy 2 po volných kapacitách v domově seniorů a nedisponuje lůžkovou kapacitou pro klienty, kteří potřebují péči se zvláštním režimem,” konstatuje radnice na základě semináře ve Všeobecné fakultní nemocnici. 

Praha 2 se rozhodla reagovat a v souvislosti s trendem stárnutí populace plánuje výstavbu nového unikátního centra Nový Domov s uspořádáním na principu domácností. Koncept péče, který vychází ze špičkových západoevropských modelů, představila na semináři místostarostka Prahy 2 pro sociální oblast Alexandra Udženija.

“Praha 2 je v rámci hlavního města Prahy územím s nejvyšším indexem stárnutí. Očekává se, že během příštích dvaceti let vzroste počet seniorů nad 75 let dvojnásobně a bude nezbytné pro ně zajistit dlouhodobou péči. Dlouhodobou celodenní péči o seniora s demencí totiž není ve většině případů možné zajistit vlastními silami rodin, a to ani se zapojením širších terénních služeb. Jsem ráda, že jsme tímto seminářem otevřeli odbornou diskuzi o naléhavosti problému,” uvedl Udženija.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…