Lidovci se inspirovali v zahraničí. Nový předseda vzejde ze série debat kandidátů

03.02.2019 11:45

Lidovci při volbě svého předsedy přicházejí s novinkou. Zřejmě půjde o napínavý souboj; před volbou totiž uspořádají veřejnou debatu zájemců o post předsedy po Pavlu Bělobrádkovi, jenž po osmi letech v čele strany nebude funkci na březnovém sjezdu obhajovat. Tímto střetem tváří v tvář, ve stylu boje o křeslo Merkelové, se KDU-ČSL prý inspirovala u německé Křesťanskodemokratické unie (CDU), informoval server Aktuálně.cz.

Lidovci se inspirovali v zahraničí. Nový předseda vzejde ze série debat kandidátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

S nápadem na takové debaty přišli ředitel Institutu pro křesťansko-demokratickou politiku Jan Šmídek a také lidovecký náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Všemu předcházel prý sen mladých politiků z Brna o nové KDU-ČSL a také snaha dělat některé věci nově a neotřele. Řada lidovců prý měla sama zájem si všechny tři kandidáty pozvat a diskutovat s nimi. Do čela strany kandidují tři zájemci – Marian Jurečka, Jan Bartošek a Marek Výborný.

Tito uchazeči o post předsedy se během února dvakrát setkají a budou spolu debatovat před zraky diváků. První debata bude v Brně 18. února v hotelu Voroněž a zúčastnit se jí můžou všichni zájemci, kteří jsou členy strany. Druhá debata bude 25. února v pražském divadle Minor, která bude zcela otevřená pro veřejnost. Druhý souboj budou prý lidovci vysílat živě na internetu.

Lidovci představují styl diskuse jako u CDU v Německu, která loni v listopadu v tříhodinové debatě hledala nástupkyni Angely Merkelové. A také jako u ÖVP v Rakousku, stejně jako u debat před prezidentskými volbami v USA. Debaty začnou tím, že se kandidáti představí v úvodním videu, poté budou bloky otázek od moderátorky, ze sociálních sítí formou videodotazů a od lidí z publika.

  • Původní zdroj ZDE

Všichni tři kandidáti tento styl podle svých slov vítají a přijde jim dobrý, jelikož tak budou mít podle nich lidé možnost je slyšet, poslechnout si jejich představy a vize a sledovat reakci na nejrůznější dotazy.

Samotný sjezd KDU-ČSL s volbou předsedy je naplánován na konec března do Brna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…