Lidovci zklamali Sobotku, Faltýnek jejich rozhodnutí čekal. Další jednání bude v pátek

19.12.2013 21:37

Širší vedení KDU-ČSL dnes večer podle očekávání odmítlo alternativy, které jim potenciální koaliční partneři ČSSD a ANO nabídli - Ministerstvo práce a sociálních věcí v kombinaci s resortem dopravy, nebo životního prostředí. Mnohatýdenní vyjednávání, kdy zamýšlená koalice zatím zformovala program, ale dnešním rozhodnutím KDU-ČSL nekončí. Již v pátek se znovu sejdou zástupci všech tří uvedených stran.

Lidovci zklamali Sobotku, Faltýnek jejich rozhodnutí čekal. Další jednání bude v pátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Poté, co lidovci večer oznámili, že na zemědělství trvají, Sobotka řekl, že je zklamaný. "Myslím, že nabídka na vedení dvou důležitých ministerstev dopravy a sociálních věcí byla solidní a velkorysá," uvedl. O složení vlády chce s Bělobrádkem a Babišem jednat v pátek.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek v reakci na trvání požadavku KDU-ČSL řekl, že ho rozhodnutí lidovců nepřekvapilo. Hnutí ANO se podle něj bude chovat státotvorně a bude se snažit dohodnout na trojkoalici.

Lidovci opakují, že jsou připraveni i na opoziční roli, nevylučují, že by mohli podpořit vznik dvojkoalice sociálních demokratů a ANO. Podobně i reprezentanti ČSSD a ANO takový vývoj připouštějí. Zúčastnění politici ale zatím za variantu číslo jedna označují trojčlennou vládní koalici s většinou ve sněmovně.

Spor o zemědělství pokračoval dnes i na úrovni profesních organizací. Agrární komora, která je největší nevládní organizací zemědělců v ČR, lidovce v čele ministerstva nechce, protože KDU-ČSL na to prý nemá odborně. Asociace soukromého zemědělství je opačného názoru a proti zástupci KDU-ČSL jako ministru zemědělství nic nenamítá.

"Zastrašování a výhrůžky demonstracemi, jimiž chce Agrární komora dosáhnout toho, aby ministrem zemědělství byl jí vyhovující kandidát, se podobá chování komunistů v roce 1948," míní asociace. Proti tomu, aby byl ministrem lidovec, se dnes postavila také Potravinářská komora.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…