Lídři se těsně před volbami pohádali v Českém rozhlase

25.10.2013 14:10

Kdo s kým a za co? To jsou otázky, které zazněly v poslední debatě na vlnách Českého rozhlasu. V okamžiku, kdy se otevřely volební místnosti, tedy ve 14:00, zároveň skončila poslední předvolební debata politických lídrů. Miroslava Němcová si ve vysílání „vystřílela“ případné koaliční partnery, Matěj Stropnický hájil Andreje Babiše a stranou nezůstala ani otázka vyšších daní a rozkrádání státu.

Lídři se těsně před volbami pohádali v Českém rozhlase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Těsně před otevřením volebních místností odvysílal Český rozhlas poslední předvolební debatu politických lídrů pod taktovkou Martina Veselovského. Účastnili se jí za ČSSD Bohuslav Sobotka, Miroslava Němcová za ODS, Karel Schwarzenberg (TOP 09), Vojtěch Filip (KSČM), Tomio Okamura za Úsvit přímé demokracie a za KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Hnutí ANO vyslalo do debaty Martina Stropnického a SPOZ Martina Pecinu. 

Miroslava Němcová má za to, že strana, která oslovuje voliče, by se měla snažit o účast ve vládě, aby mohla prosazovat svůj program. Z tohoto hlediska se jí zdá poněkud podivný vydírací potenciál, kterým operuje Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Senátor Okamura opakovaně prohlašoval, že nechce jít do vlády, ale chce, aby na jeho hnutí vláda závisela.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Spolu s Němcovou to stejně vidí také Karel Schwarzenberg. Každý politik se z jeho pohledu musí snažit o vládní působení, v němž by následně vedl zemi k lepšímu. Jasno v případné vládní spolupráci vůbec nemá hnutí ANO. „Nevím, s kým bychom šli do koalice, protože v tuto chvíli neznám vyjednávací podmínky jiných stran,“ uvedl Stropnický s tím, že strana zůstane v opozici, pokud by se měla ve vládě dopouštět zrady programu. Bez odpovědi ponechal také otázku, zda by pro něj bylo problematické, kdyby slovenský soud konstatoval, že lídr ANO Andrej Babiš skutečně spolupracoval s StB.

Sobotka k tomu poznamenal, že na kandidátce ČSSD by se pan Babiš neobjevil, pokud existují pochybnosti o jeho spolupráci s StB. Stejně striktně to viděl i lidovecký šéf Bělobrádek.

Pecina je spolu s celou SPOZ připraven podpořit vládu ČSSD jednoduše proto, aby v Česku po sedmi letech skončila vláda pravice. Sobotka následně uvedl, že je připraven požádat o podporu menšinové vlády i komunisty. Otevřenou koalici s KSČM si však představit neumí, tu sociálním demokratům zapovídá tzv. bohumínské usnesení. Rozhodně však vyloučil povolební spolupráci s ODS a TOP 09. „Čím více stran bude ve sněmovně, tím hůře se bude vyjednávat o vládě a ta vláda bude méně stabilní," varoval posluchače dále Sobotka. Občanům také připomněl, že vláda je klíčovým orgánem státu a aby mohla zajistit efektivně fungující stát, potřebuje dostatečnou sílu od voličů.

Jak se od sebe liší ČSSD a KSČM

Jeden z posluchačů chtěl vědět, čím se od sebe liší ČSSD a KSČM, zdá se mu totiž, že v řadě bodů se shodují. „V každém případě máme jiný názor na strukturu progrese daní,“ poznamenal Filip. Prozradil také, že na utajované schůzce mezi ČSSD a KSČM se řešila otázka církevních restitucí. „V tomhle ohledu nešlo o utajenou schůzku, utajenou schůzku z toho udělali novináři,“ zmínil dále Filip.

S kým do vlády určitě nepůjdeme?

A následně znovu nastoupil Okamura a znovu a znovu mluvil o potřebě zavést v Česku přímou demokracii. Když chtěl od něj moderátor Veselovský slyšet další odpovědi, dozvěděl se, že v tomto pořadu se Okamura k přímé demokracii ještě nevyjádřil. Voliči by podle jeho názoru měli mít možnost vyjádřit se k jakémukoliv politickému dění, včetně církevních restitucí.

Když Bělobrádek slyšel výroky svých předřečníků, tak poznamenal, že je velmi skeptický ke vzniku funkční vlády, jejíž součástí by mohla být i KDU-ČSL, jasně vyloučil spolupráci s komunisty a vymezil se také proti Okamurovu Úsvitu přímé demokracie.

Němcová jednoznačně vyloučila spolupráci s komunisty a s novými subjekty, které se podle jejího názoru podobají Věcem veřejným. Jde prý o ANO, Úsvit přímé demokracie, SPOZ či Hlavu vzhůru. „Vy jste si ty případné politické partnery docela vystřílela,“ poznamenal k tomu Veselovský.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přehlížejí nás, postěžoval si Pecina

Pecina si ve vysílání postěžoval, že SPOZ má velmi ztížený přístup do médií. Vysvětloval také, proč s médii příliš nekomunikuje předseda strany Zdeněk Štengl a posílá za sebe náhradníky, jako jsou Martin Pecina či Zdeněk Žák. „My jsme lídři z větších krajů, tak se v účasti na debatách střídáme,“ poznamenává Pecina.

A zase ty daně

Další z dotazů posluchačů směřoval na lídry pravice, zda se jim dá věřit, že nebudou zvyšovat daně, když totéž slibovali před volbami minulými a nakonec je stejně zvyšovali. „Když vám zatéká střechou, tak ji musíte opravit, ačkoli jste to původně dělat nechtěl,“ poznamenal k tomu šéf TOP 09 s tím, že jsme čelili rozsáhlé ekonomické krizi, na kterou bylo třeba reagovat. Stejně to viděla i Miroslava Němcová

„Vy jste zvyšovali daně šestkrát. To svědčí o vaší totální bezradnosti," poznamenal k tomu Okamura. A dodal, že by stát měl peněz dost, kdyby se tu nekradlo. „Kdyby se tu začalo skutečně hospodařit, tak bez zvyšování daní získáme sto až dvě stě miliard ročně. „A vy máte jediný recept - zvyšovat daně, což je opravdu děsivé," bouřil ve vysílání Okamura.

O potřebě důslednějšího výběru daní hovořil také Sobotka, ačkoli nesouhlasil s tvrzením, že se v ekonomice z ničeho nic objeví 200 miliard korun. „Paní Němcová a pan Schwarzenberg se vymlouvají na krizi, ale oni na tuto krizi reagovali chybně plošnými škrty, čímž tu krizi v Česku prohloubili,“ uvedl Sobotka.

Podnikatelé šidí

Co uděláte s podnikateli, kteří šidí stát? Tak zněl další z dotazů. Pecina vidí cestu v zavedení registračních pokladen a ve zvyšování minimální mzdy, aby se podnikatelům nevyplácelo dávat svým zaměstnancům peníze načerno. „Máme tu standardní mechanismy a jenom jsme se bránili sedm let je využívat." Podle Vojtěcha Filipa jsou dalším nástrojem majetková přiznání. Ta je podle Filipa třeba zavést poté, co je v už v roce 1994 zrušila vláda Václava Klause.

Bojím se o demokracii

Ústředním tématem voleb TOP 09 je obava o demokracii. Schwarzenberg vyjádřil obavu z toho, že kancléř prezidenta Vratislav Mynář nemá patřičnou bezpečnostní prověrku. Stejně tak považuje za problematické navázání pana Nejedlého ze SPOZ na společnost Lukoil. Sobotka ale oponoval, že jde jen o snahu pravice odpoutat pozornost od svých vládních neúspěchů. Podle Sobotky je podstatné, že jsme členy NATO a z tohoto hlediska předseda ČSSD nevidí riziko posunu na Východ. Boj s komunismem byl podle Sobotky vybojován už v roce 1989.

"To prostě není pravda,“ reagovala však obratem Němcová. „Pokud jsou zde lidé, u nichž je pochybnost o spolupráci s StB, tak tento boj ještě není vybojován,“ míní Němcová. Připomněla, že se stýká např. s někdejšími politickými vězni, kteří mají opravdu strach z tzv. posunu na Východ.

Podobně jako Sobotka to viděl i Okamura. Strašení Ruskem je nesmysl. „V Rusku nás mají mnohem raději než západní země, ale za posledních dvacet let tu byla tato důvěra pošlapávána. My máme v Rusku řadu obchodních příležitostí a je škoda, že tento prostor nevyužíváme. Totéž platí o Číně," prohlásil rezolutně Okamura.

S tímto názorem však nesouhlasil Stropnický, který poukázal na to, že souboj o demokracii neskončí jediným chrastěním klíčů. O demokracii je podle jeho názoru třeba usilovat neustále. „Nesmíte také zapomínat, že v naší generaci je zakořeněna nedůvěra k Rusku, stejně jako u našich rodičů byla nedůvěra k Německu,“ řekl Stropnický.

Podporujete kroužkování?

Ve volbách roku 2010 se výrazněji projevil fenomén kroužkování. Bude tomu tak i letos. Bohuslav Sobotka prohlásil, že ČSSD kroužkování podporuje. ČSSD přitom ještě před startem volební kampaně varovala své členy před tím, aby voliče nenabádali, koho kroužkovat, či nekroužkovat. „Lidé nepotřebují žádná doporučení, každý by se měl rozhodnout na základě svého uvážení,“ uvedl Sobotka. Svou roli v tom prý hraje i to, že strana chce mít pod kontrolou volební výdaje a nehodlá podporovat osobní kroužkovací kampaně. Uskupení ANO či ODS kroužkování jednoznačně podporují. Senátor Tomio Okamura z Úsvitu přímé demokracie k tomu dodal, že ČSSD odmítla další snížení zisku hlasů potřebných k postupu na kandidátní listině. My jsme chtěli snížit tuto hranici na 3 procenta nebo dokonce na nulu a ČSSD to zamázla,“ uvedl Okamura.

Spolupráce s prezidentem Milošem Zemanem

Výraznou figurou českého politického systému je i prezident Miloš Zeman. Jak se politické strany dívají na spolupráci s prezidentem? Úsvit spolupráci s prezidentem jednoznačně podporuje. Prosazuje dokonce takovou změnu, která by prezidentovi umožnila najmenovat vládu podle vlastních představ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …