Lidstvu prý hrozí zkáza. Víte proč?

27.04.2015 11:54

Lidstvo se nachází ve fatálním ohrožení své vlastní existence. A velkou měrou k tomu přispívá USA a Rusko. K takovýmto apokalyptickým závěrům došli dle levicového serveru altpress vědci z prestižního amerického časopisu Bulletin of the Atomic Scientist.

Lidstvu prý hrozí zkáza. Víte proč?
Foto: hns
Popisek: Půlnoční rozhovor

Od roku 1947 členové vědeckého a bezpečnostního výboru při zmíněném časopisu publikují takzvaný Doomsday Clock, neboli hodiny zobrazující, jak blízko má lidstvo k soudnému dni. Odpočítávat se lidstvu dle vědců začal čas v okamžiku shození amerických jaderných bomb na japonská města Hirošimu a Nagasaki v roce 1945 a letos v lednu se nebezpečně posunul směrem k půlnoci, která značí konec lidstva coby biologického druhu. V současné době hodiny ukazují 23:57. Ještě před nedávnem přitom hodiny ukazovaly čas o dvě minuty zpátky.

Důvody, jež vedly badatele k tomu, aby posunuli ručičku „hodin soudného dne či apokalypsy“ směrem k půlnoci, jsou dvojího druhu. „Neregulované změny klimatu a závody v jaderném zbrojení, jež vyplývají z modernizace obrovských jaderných arzenálů, dnes představují mimořádné a nepopiratelné hrozby pro další existenci lidstva,“ zvedla varovný prst výkonná ředitelka bulletinu Kennete Benedictová. Dle ní světoví lídři selhali ve snaze okamžitě na tyto hrozby adekvátně reagovat, aby lidstvo ochránili před potenciální katastrofou. Toto selhání prý ohrožuje každého obyvatele planety.

Celý text k přečtení ZDE

Kritice podrobili vědci zejména vlády Spojených států amerických a Ruska, tedy dvou největších jaderných velmocí, které prý místo toho, aby redukovali svůj jaderný arzenál, ho ještě dále rozšiřují a modernizují.  K potenciálnímu jadernému „armageddonu“ ale prý taktéž přispívají Indie, Pákistán a Izrael – tedy státy, jejichž jaderný potenciál údajně pomáhaly a pomáhají rozšiřovat právě Spojené státy.

Altpress v této souvislosti poukazuje na to, že navzdory příslibům administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy o redukci jaderného arzenálu Spojených států a vykročení směrem k epoše bez atomových zbraní, Bílý dům několik měsíců předtím, než vědci posunuli ručičku apokalyptických hodin na „za tři minuty dvanáct“, zahájil rozsáhlou modernizaci chřadnoucího jaderného materiálu, což prý zahrnuje i vývoj nové generace nosičů jaderných zbraní za rekordní sumu jednoho bilionu dolarů. 

Hlavní náplní časopisu Bulletin of the Atomic Scientists, který vychází od roku 1945, je informovat o globální bezpečnosti, politických tématech souvisejících s nebezpečími vyplývajícími z jaderného zbrojení, klimatických změn, vytváření nových technologií a vzniku různých chorob.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…