Limit 50 milionů? Naprosto přehnané, odmítají kandidáti na prezidenta

28.04.2012 19:12

V prvním kole prezidentských voleb 40 milionů korun, v druhém ještě deset navrch. Tak by měl být stanoven strop u přímé volby, na kterém se dohodly vládní strany i ČSSD. Podle současných kandidátů na prezidenta je to ale zbytečně vysoké číslo.

Limit 50 milionů? Naprosto přehnané, odmítají kandidáti na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

"Patnáct až třicet milionů korun," upřesnil pro server iDnes.cz Jan Fischer, s jakými náklady na kampaň počítá. Podle průzkumů favorit na prezidentské křeslo si nechce brát peníze od státu, politických stran ani státních a polostátních firem.

Pokud by se Přemysl Sobotka stal kandidátem ODS, také by nedosáhl stanoveného stropu. "Přesnou částku ale vyčíslit nedokážu. Ještě nevím, kolik bude stát inzerce, billboardy a akce v regionu,“ řekl deníku Právo. Většinu financí očekává od ODS. „Budu-li kandidát politické strany, měla by mě maximálně podpořit politická strana.“

Naopak Karel Schwarzenberg, ačkoliv je kandidát TOP 09, nebude chtít většinu peněz od své strany. Finance získá spíše od sponzorů a TOPka mu přispěje podle volebního manažera Jaroslava Poláčka „jen částečně“.

Až padesátimilionový limit odmítají hlavně kandidáti menších politických stran. "Částka je podle mě naprosto přehnaná," uvedl Vratislav Mynář, předseda zemanovců, kteří v klání podpoří Miloše Zemana. Klást důraz bude spíše na debaty v TV a rozhlasových médiích.

"To je tak vysoká částka, že je to, jako by tam žádný limit nedali, já jsem čekala deset patnáct miliónů," vyděsila se podobně i Zuzana Roithová, lidovecká kandidátka. Svoji kampaň odhaduje na dva miliony korun.

Druhá žena v klání o Hrad se v částce shoduje. „Náklady se budou pohybovat kolem dvou milionů," uvedla Jana Volfová ze Suverenity ke kampani Jany Bobošíkové. "Když upečete buchty, tak vás to vlastně skoro nic nestojí,“ narážela na to, že obě zástupkyně Suverenity často rozdávají potenciálním voličům doma upečené pečivo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…