Lipavský odletěl na Blízký východ, veze s sebou 15 českých podnikatelů

23.05.2023 13:20

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) dnes odletěl na třídenní cestu do Saúdské Arábie a Iráku. Před odletem řekl novinářům, že se setká s vrcholnými představiteli obou zemí a nevyhne se ani tématu lidských práv. Vedle politických jednání se budou k příležitosti ministrovy návštěvy konat dvě podnikatelská fóra, na Blízký východ s Lipavským letí 15 českých podnikatelů z oblastí obrany, petrochemie, lázeňství, IT, hudebního průmyslu nebo stavebnictví.

Lipavský odletěl na Blízký východ, veze s sebou 15 českých podnikatelů
Foto: Screen CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Lipavský v Partii

„V Saúdské Arábii bude klíčovým tématem dění v regionu, například v Súdánu, kde Rijád pomohl vyjednat dočasné příměří a organizoval odtud evakuace, a to i pro jednu českou rodinu,“ uvedl Lipavský před odletem z letiště v pražských Kbelích. „Budeme se ale bavit i o dopadech války na Ukrajině a energetické bezpečnosti... Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě,“ dodal.

Evropská unie je podle Hospodářské komory ČR druhým největším obchodním partnerem Saúdské Arábie. Konkrétně Česko může podle komory využít příležitostí v tamním rozvíjejícím se těžebním průmyslu a nabídnout své technologie. Na obranu pak vydává Rijád šest až osm procent HDP a je druhým největším dovozcem vojenské techniky na světě.

„Budu ale mluvit také o občanské společnosti, postavení žen ve společnosti a budu jednat s předsedkyní komise pro lidská práva,“ dodal Lipavský k cestě do země, která se na žebříčcích mezinárodních institucí hodnotících svobodu občanů a přístup k osobním právům pravidelně umisťuje na posledních příčkách.

„Co se týče Iráku, kam se následně přesouvám, tam je situace o mnoho složitější. Irák od roku 2014 sváděl boje s tzv. Islámským státem. Česko se zapojuje do stabilizace země, a to jak vojensky, tak materiálně a humanitárně. Chci ale mluvit i o výhodné komerční spolupráci,“ řekl Lipavský. Dodal, že se v Iráku setká také s prezidentem a premiérem, tamními veliteli mise NATO i příslušníky české armády.

Irák má podle Hospodářské komory zájem o spolupráci s českými firmami v oblastech filtrace a čištění vody, obranném průmyslu nebo stavebnictví, konkrétně výstavby či modernizace rozvodních sítí a elektráren.

Podnikatelskou delegaci do obou zemí povede někdejší diplomat ve službách České republiky, arabista a předseda zahraniční sekce Hospodářské komory Ilja Mazánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Legrace?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 23.05.2023 14:05:51
Lipavský přiletí, řekne my bychom chtěli s vámi obchodvat,ale vy musíte změnit své společenské a národní zvyky, nesmíte porušovat práva polootroků z pakystánu, Indie Bangladeš kteří vám zde pracují za hrst rýže?? Jinak s vámi nebudeme kšeftovat. Nebo je napadne, že jednají s představiteli iránu a Sýrie, když to USA zakázalo?? Jen zase odtečou naše desítky milionu za to aby byl Lipavský na několika fotkách

|  11 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…