Lipavský přiznal: „Vytváří se tím právní rámec pro případný pobyt amerických vojáků.“

12.05.2023 14:05

Šéf české diplomacie Jan Lipavský z České pirátské strany v pořadu Rozstřel hovořil o tom, jak se v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu na Ukrajině mění koncepce zahraniční politiky. Odpovídal například na dotazy, zda Česko vyhostí ruského velvyslance v Praze či proč potřebujeme speciální vojenskou dohodu s USA, která vzbuzuje rozruch. Stranou nezůstalo ani téma americké vojenské základny.

Lipavský přiznal: „Vytváří se tím právní rámec pro případný pobyt amerických vojáků.“
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Některé západní státy vyhostily ruské velvyslance, ministr zahraničí Lipavský ale odmítá přistoupit k takovému kroku. „Víte, já zastávám tezi, že s Ruskem, se kterým máme zmrazené vztahy a s Ruskem, které ohrožuje bezpečnost celé Evropy a vede brutální válku proti Ukrajině, je třeba udržovat ty nejminimálnější možné diplomatické vztahy,“ řekl k přítomnosti ruského velvyslance v Praze.

„V tuto chvíli nevidím důvod, proč to měnit. A neznamená to, že bychom jakkoliv vycházeli Rusku vstříc,“ doplnil Lipavský v pořadu Rozstřel vysílaném na serveru iDNES.cz.

Lipavského návštěva Spojených států potvrdila nadstandardní vztahy s Amerikou. Je však nutná i dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany? „Určitě potřebujeme. Jsme dobrými spojenci. Spojené státy jsou významným bezpečnostním partnerem Evropy a Česka. Česká bezpečnost je neoddělitelná od té evropské. Proto hovoříme o transatlantické spolupráci.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Pro Česko je důležité, abychom ukazovali, že jsme dobrým spojencem a že jsme například připraveni zajistit zázemí pro spojenecké jednotky v případě, že se v Evropě stane ještě něco horšího, než čeho jsme svědky dnes,“ uvedl šéf české diplomacie.

Podle Lipavského není tato dohoda ničím výjimečným: „Vytváří se tím právní rámec pro případný pobyt amerických vojáků, který nese jistá specifika, ale není to nic, co bychom neznali. Dalších 26 zemí v Evropě a na celém světě má se Spojenými státy podepsanou smlouvu, neděláme nic výjimečného,“ vysvětloval, proč takovou smlouvu potřebuje i Česká republika.

Ty státy, které smlouvu se Spojenými státy nemají, nejsou podle Lipavského jejich silnými spojenci. „Buďme tedy rádi, protože zastávají stejný hodnotový rámec a pomáhají nám bránit dnešní způsob života, který chce Putin svou imperiální politikou jednoznačně ohrožovat,“ pokračoval ministr.

„Myslím, že je dobře, že české postoje jsou velmi vnímavé k varovným hlasům, které zaznívají ze Spojených států, a to je něco, kde můžeme sehrávat užitečnou roli i v Evropě,“ míní Lipavský.

Odpovídal také na dotaz, zda by byl pro, pokud by ve hře byl vznik vojenské základny Spojených států na území České republiky, které se část společnosti obává: „Taková otázka není na stole a na hypotetické otázky neodpovídám,“ odmítl Lipavský na takovou otázku odpovídat, protože nejsme nyní schopni takovou situaci reálně namodelovat. „Má hypotetická odpověď by mohla vést k mylným závěrům a já nechci mýlit veřejnost,“ doplnil.

V závěru pak okomentoval odchod prezidenta Miloše Zemana, který byl jeho velkým kritikem, do důchodu. „Pro mě je důležité, že mohu dělat svou práci a součástí mé práce je dialog s prezidentem. Jsem rád, že se prezident Pavel ujal té role aktivně a můžeme spolu konzultovat zahraniční politiku. Prezident Zeman se mnou spolupracovat nechtěl, my se viděli, já to počítal, zhruba dvakrát. Myslím, že udělal politickou rozvahu, že já budu ten ‚nejslabší kus‘, do kterého bude střílet, a to mu nevyšlo,“ dodal Lipavský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lipánku, až tě bude soudit lidový tribunál , až budou vykonávat rozsudek, tak se za tebe žádný americký voják stejně nepostaví., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse3x Zrušen pro pravdu , 12.05.2023 16:21:41

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…