Lithium a Hermanův nářek. Poslední tiskovka po poslední Sobotkově vládě. Stála za to

11.10.2017 14:04

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) předstoupili před novináře po posledním jednání vlády před nadcházejícími volbami.

Lithium a Hermanův nářek. Poslední tiskovka po poslední Sobotkově vládě. Stála za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec v pořadu OVM

„Vláda dnes na posledním jednání před volbami schválila celou řadu bodů. Některé ale odložila. Mimo jiné byl schválen mandát pro předsedu vlády na zasedání Evropské rady,“ zmínil úvodem ministr životního prostředí Brabec. 

„V rámci svého řádného programu potom vláda schválila body týkající se seznamu utajovaných informací, rovněž schválila zprávu o plnění státního rozpočtu,“ podotkl Brabec.

„Hnutí ANO otevřelo i otázku uzavřeného memoranda mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a australskou společností. Hnutí ANO chtělo, aby vláda odmítla toto memorandum, neboť podle našeho názoru zakládá riziko arbitráží. Vláda tento návrh odmítla,“ posteskl si Brabec. Zároveň uvedl, že doufal, že poslední jednání před volbami bude přátelštější. „Atmosféra byla napjatá,“ přiznal.

On sám stále trvá na tom, že nebyl pres k tomu, aby bylo memorandum nyní podepsáno. „Máme také jiný názor na závaznost toho memoranda,“ sdělil Brabec a připomněl neblahou zkušenost s Diag Human.

Anketa

Vadí vám to, co řekl Zeman v Radě Evropy na téma Krymu?

8%
92%
hlasovalo: 12944 lidí

Ministr průmyslu a obchodu Havlíček pohovořil nejprve o svých materiálech, které předložil na vládu on. „První materiál se zabýval možnou změnou systému investičních pobídek,“ podotkl Havlíček s tím, že je rád, že vláda návrh konsenzuálně projednala.

Druhým materiálem, který Havlíček na vládě projednával, byl materiál týkající se průzkumu a případné těžby. Ministr podle svých slov má nyní připravit materiál, v němž bude definováno vše potřebné k těžbě lithia. „Tento materiál jednoznačně potvrzuje moje kroky, kdy stát posiluje v otázce průzkumu i případné těžby,“ zmínil Havlíček.

„Neshodneme se na otázce toho memoranda. Chápu kolegy z hnutí ANO, že potřebují hledat další a další doplňující argumenty, aby se pokusili znevěrohodnit memorandum. Mrzí mě náhlá změna názoru pana ministra, jenž memorandum v první řadě kvitoval. Ale chápu, že pan ministr musí přizpůsobit svůj názor aktuálním požadavkům šéfa hnutí ANO Babiše. Z lidského pohledu mě to velmi mrzí, pana ministra jsem považoval za člověka, s nímž mohu mít kolegiální vztah,“ řekl Havlíček k celé kauze. „Věřím, že po volbách se vrátíme k raciu celé záležitosti,“ dodal. 

Herman se následně vyjádřil ke včerejším výrokům prezidenta Miloše Zemana v otázce Krymu. „Vláda se napříč koalicí shodla na tom, že odmítá takovouto politiku a že za zahraniční politiku České republiky je odpovědná vláda,“ sdělil Herman. Podle něj je kuriózní, že tyto výroky zaznívají 79 let po mnichovském diktátu. „Okupace Krymu je obdobnou záležitostí a distancujeme se od jakýchkoliv výroků na tuto adresu,“ sdělil Herman.

K těžbě lithia pak Herman podotkl, že jeho strana dlouhodobě požaduje změnu horního zákona. „Zákon v současné době neodpovídá podmínkám, v nichž žijeme,“ sdělil Herman. „Vláda o lithiu jako takovém nerozhodovala a my věříme, že kolegové budou schopni podat vysvětlení,“ vyzval k věcné diskuzi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…