Lobbování velvyslance z USA je normální, tvrdí odborník

11.08.2011 22:56

Podle odborníka z Vysoké školy ekonomické je lobbování amerického velvyslance Normana Eisena úplně normální. Jde pouze o to, jestli je tato forma ovlivňování i v zájmu Česka.

Lobbování velvyslance z USA je normální, tvrdí odborník

Americký velvyslanec Norman Eisen měl podle slov ministra zdravotnictví Leoše Hegera lobbovat za zrušení zákona o internetových aukcích léků. Ten sice ušetří miliardy korun, ovšem domácím a zahraničním farmaceutickým koncernům uškodí.

Podle odborníka z pražské Vysoké školy ekonomické Karla Müllera to je ale zcela normální. „Spojené státy jsou země, kde je lobbing regulován zákon," vysvětloval v Událostech, komentářích na ČT. „On je placený za to, aby zastupoval zájmy svého státu," hájil krok Eisena.

Müller také podotkl, že se domnívá, že se zpráva pro ministerstvo zdravotnictví stejně jmenovala „Lobbující ambasáda", což by mělo dokládat, jak normální pro Spojené státy lobbing je.

Související: Americký velvyslanec lobboval proti úsporám v českém zdravotnictví

„Pro občany České republiky je důležité, jestli tato forma ovlivňování je v zájmu České republiky," akorát zdůraznil Müller. Pojem lobbování ale v Česku naráží na příliš negativní vnímání, které je nezasloužené.

Poslanci zákon, který Eisenovi vadí, schválili v červnu, bezprostředně poté přišel na ministerstvo zdravotnictví nesouhlasný dopis. "Vyjádřil určité obavy z osudu firem na našem trhu. My jsme mu na jeho dopis odpověděli, že jsme si té věci vědomi, ale že postupujeme podle nejlepších zájmů České republiky," hájí svůj zákon Leoš Heger.

Čtěte více:

  • Velvyslanec USA Eisen: Jsem šťastný, že jsem se dostal do vaší krásné země
  • Zástupci D.O.S.T. předali protestní dopis americkému velvyslanci
  • Norman L. Eisen: České a Slovenské kořeny a cesty
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: pan

    Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

    migranti

    Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

    4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

    Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…