Loď umělce Banksyho s 219 migranty doplula k EU a začala volat o pomoc. Vyloďte je, naléhá OSN

29.08.2020 21:11

O pomoc během sobotní noci zažádala loď britského pouličního umělce Banksyho s 219 migranty na palubě. Posádka pod vedením německé aktivistky Pii Klempové, vyšetřované v Itálii kvůli napomáhání nelegálnímu přistěhovalectví, po dosažení záchranných vod EU spolu s vysláním nouzového signálu požádala o vylodění jak EU, tak Itálii. Italská pobřežní stráž zatím z lodi převzala 49 žen a dětí. Mezitím se z OSN ozývá výzva, aby se v Evropě vylodili všichni zbylí včetně více než dalších čtyř stovek migrantů pocházejících z jiných plavidel.

Loď umělce Banksyho s 219 migranty doplula k EU a začala volat o pomoc. Vyloďte je, naléhá OSN
Foto: Repro YouTube France 24
Popisek: Banksyho růžová loď si spolu s dalšími plavidly rozebírá migranty

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí
Loď najatá britským umělcem nejdříve asistovala u nalodění 105 migrantů, kteří nyní mají být na palubě německé humanitární lodi Sea-Watch 4.

Následně plavidlo pojmenované podle francouzské anarchistky Louise Michelové mělo na svou palubu z nafukovacího člunu, který nabíral vodu, zachránit 130 migrantů. Na lodi s pouze desetičlennou posádkou se tak ocitlo v jednu chvíli až 219 migrantů.

Z lodi se ozvalo, že potřebuje okamžitou pomoc, když stála sto kilometrů od italského ostrova Lampedusa. Posádka uvedla, že je na palubě jeden mrtvý a poté, co se dostala do záchranné oblasti Evropské unie, tak o pomoc vyzvala jak EU, tak i Itálii.

Na výzvu zareagovala italská pobřežní stráž a výzvy k bezodkladnému vylodění Louise Michel zní i z OSN. Organizace kromě pomoci Banksyho plavidlu tlačí též na vylodění dalších dvou lodí v oblasti, které mají na palubách přes 400 stovky migrantů.

Britský pouliční malíř Banksy migraci podporuje řadu let prostřednictvím svých děl. Vloni v září se rozhodl, že z výdělků za umění týkajícího se migrační krize pořídí novou loď německé aktivistce Pie Klempové, která se naloďování uprchlíků věnuje dlouhodobě. V Itálii je Klempová vyšetřována kvůli napomáhání nelegálnímu přistěhovalectví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…