Loňské navýšení počtu exekucí: O 234 tisíc více

15.03.2012 10:45

Soudy loni nařídily 936.000 exekucí, což je o 234.000 meziročně více. V důsledku toho stoupl na 191.000 počet exekucí, které skončily zaplacením dluhů. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovala Exekutorská komora. Předloni se počet nařízených exekucí poprvé v historii snížil.

Loňské navýšení počtu exekucí: O 234 tisíc více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Nárůst počtu exekucí je prý mimo jiné důsledkem ekonomické krize, finanční vyčerpaností dlužníků, proti nimž je mnohdy nařízeno více exekucí, ale také větším zájmem věřitelů o služby soudních exekutorů.

Exekutoři jsou prý efektivnější než soudy

"Podíl na zvýšení počtu nařízených exekucí má i skutečnost, že ubývá soudních výkonů rozhodnutí. Věřitelé se s návrhem na vymožení svých pohledávek stále častěji obracejí na soudní exekutory, neboť jejich činnost je efektivnější než činnost soudů," uvedla prezidentka komory Jana Tvrdková.

Počet odvolání proti usnesení o nařízení exekuce loni klesl, a to na 10.700 z předloňských 11.300. Podle Tvrdkové lze hovořit o pozitivním ukazateli, který svědčí o legitimnosti nařizování exekucí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…