Lovci korupčníků jsou "na koni". Tady jsou výsledky

20.07.2012 11:10

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality zveřejnil v pátek pololetní hodnotící zprávu své činnosti. Už loni se podařilo útvaru vybrat dvakrát víc finančních prostředků z trestné činnosti než v letech minulých, letos podle všech ukazatelů zlomí útvar rekord ve všech kvantifikovaných bodech.

Lovci korupčníků jsou "na koni". Tady jsou výsledky
Foto: Policie ČR
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy v Karviné

Ve většině grafů je patrný markantní nárůst, ať už počtu zpracovávaných spisů, výnosů z trestné činnosti či počtu stíhaných osob.

Ředitel ÚOKFK Tomáš Martinec za výsledky útvaru z prvního pololetí své ovečky pochválil. Dosahované výsledky a celková činnost pracovníků útvaru podle něj vykázala za poslední období velmi dobré výsledky. Podle Martince se navíc nenaplnily některé prognózy z konce loňského roku, že údajný masivní odchod zkušených policistů, byť nejmenší za posledních pět let, výrazně paralyzuje činnost útvaru. „Jsem přesvědčen, že v kvalitní práci nepolevíme a nadále budeme účinným nástrojem v boji proti nejzávažnější hospodářské kriminalitě,“ uvedl v souvislosti Martinec.

Patnáctkrát tolik

Zajímavá je statistika zabavených prostředků z korupčních trestných činů. "Veřejnost a sdělovací prostředky v poslední době sledují zejména korupční trestné činy. I v této problematice zaznamenal náš útvar pozitivní trend," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Fungují na plno

Čísla podle stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce (ČSSD) sama o sobě nemůžou vypovídat o kvalitě útvaru, nicméně člen bezpečnostního výboru soudí, že optimismus je v tomto případě na místě. „Důležité ale bude, kolik obvinění se podaří prokázat u soudu. Myslím ale, že pod vedením Petra Lessyho začal útvar fungovat na plné obrátky,“ vysekl poklonu policejnímu prezidentovi Tejc.

Jedou na rekord

Za prvních šest měsíců letošního roku zpracovával útvar celkem 439 spisů. Z grafu je patrné, že objem zpracovávaných spisů jen za 1. pololetí roku 2012 dosahuje téměř 74 procent všech spisů, kterými se ÚOKFK zabýval v loňském roce.

Na začátku roku navrhl policejní prezident Lessy organizační novinku v podobě vytvoření útvaru, v jehož kompetenci by byl čistě jen boj s korupcí. Motivaci k tomu načerpal v Rakousku, kde funguje Federální protikorupční úřad. Útvar by měl podléhat přímo policejnímu prezidentovi a byl by rozdělen do tří odborů. Odhalovacího, vyšetřovacího a  operativního. Jádro cca 100 lidí by tvořili současní pracovníci ÚOKFK. Nový úřad by měl přímou návaznost na obdobný útvar, který vznikne pod státním zastupitelstvím, vedeným NSS Pavlem Zemanem.

Asi největší rybou, která za poslední dobu uvízla v síti protikorupčních policistů je bývalý středočeský hejtman David Rath. Policie doručila v úterý další žádost o vydání k jeho stíhání. Tentokrát se jedná o další skutky související s vybavením středočeských nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…