Lukašenko přišel s teorií o Buče: Falešná videa, britská zpravodajská operace

12.04.2022 22:44

Ruský prezident Vladimir Putin po jednání s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem uvedl, že záběry mrtvých civilistů a zprávy o válečných zločinech z ukrajinského města Buča jsou falešné. Podle Lukašenka je situace v Buči výsledkem britské zpravodajské operace. Údajné důkazy předal ruské tajné službě, píše iDNES.cz.

Lukašenko přišel s teorií o Buče: Falešná videa, britská zpravodajská operace
Foto: Repro Twitter
Popisek: Rozzlobený Vladimir Putin

„Dnes jsme podrobně diskutovali o speciální psychologické operaci, kterou provedli Britové. Pokud někdo chce znát adresy, hesla, totožnost, čísla aut, značky a modely vozů, kterými se do Buče dostali, a způsob, jakým to udělali, ruská FSB mu tyto materiály může poskytnout,“ prohlásil v úterý Lukašenko podle agentury Interfax.

Původní zdroj ZDE.

Putin přirovnal ukrajinská obvinění k tomu, co byla podle něj „inscenace útoku chemickými zbraněmi v Sýrii“, kterou „připravil Západ“ s cílem usvědčit prezidenta Bašára Asada. „V Buči je to stejný druh padělku,“ řekl Putin.

„Alexandr Lukašenko mi dokonce dnes předal ty dokumenty. Dokumenty, které byly předány i ruské tajné službě FSB: jak a kdo, čím se do toho města přepravili a jak utvořili podmínky pro tuto provokaci a faleš,“ dodal.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…