Lukašenkovi sebrali hokej. Petříček slaví, Mádl také. Promluvily i peníze

18.01.2021 19:08

Herci Jiřímu Mádlovi, který dříve hrál profesionálně hokej a dodnes je jeho velkým nadšencem, se splnil sen – letošní mistrovství světa v hokeji se nebude hrát v Bělorusku. Automobilka Škoda Auto, která šampionát řadu let sponzoruje, se od spolupráce distancovala, pokud nebude přesunut do jiné země. Mezinárodní hokejová federace v pondělí oficiálně odebrala Bělorusku pořadatelství mistrovství světa 2021, jako důvod uvedla obavy o bezpečnost všech účastníků. Tento odmítavý postoj k zemi, v níž vládne autoritář Alexander Lukašenko, označil šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) za vítězství demokracie.

Lukašenkovi sebrali hokej. Petříček slaví, Mádl také. Promluvily i peníze
Foto: Repro ČT24
Popisek: Herec Jiří Mádl

Česká automobilka Škoda Auto oznámila, že je pro ni především důležité dodržovat, chránit a prosazovat všechny předpisy, které ochraňují lidská práva.

„Hrdým partnerem mistrovství světa jsme už 28 let. Zároveň ale důsledně dodržujeme a prosazujeme všechna lidská práva. Proto Škoda Auto odstoupí z pozice sponzora MS v ledním hokeji IIHF 2021, pokud bude Bělorusko potvrzeno jako jeho spolupořadatel,“ uvedla automobilka na svém twitteru.

 

 

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král na tuto skutečnost reagoval slovy, že si nedovede představit, jak by bylo možné bez podpory Škoda Auto uspořádání šampionátu ekonomicky zvládnout. „Takový je můj názor, ale neznám celková čísla,“ poznamenal Král na dotaz České televize.

Partnerství s mistrovstvím světa trvá od roku 1993 a Škoda je hlavním sponzorem šampionátu. Smlouvu s Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) automobilka naposledy podepsala před čtyřmi roky s platností do letoška.

Nekompromisnímu rozhodnutí automobilky na sociální síti někteří tleskají, zařadil se mezi ně například známý český herec Jiří Mádl.

„Hello Škodovka, JSME NA TEBE PYŠNÍ!!!“ okomentoval s nadšením zprávu o tom, že Bělorusko přišlo o svůj šampionát, který se tak přesouvá.

Reakci přidal i český ministr zahraničí Tomáč Petříček (ČSSD). Jako ve sportovním utkání proti sobě postavil demokracii a běloruského prezidenta, z nichž jako vítěz vzešla právě demokracie se skóre 1 : 0.

O tom, že se mistrovství světa v hokeji pro rok 2021 v běloruském Minsku konat nebude, na svém jednání rozhodla Rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF), která tak učinila především z bezpečnostních důvodů.

Ty se týkají šíření nemoci covid-19 a „politických nepokojů“. Hokejová federace si už v minulém roce nechala vypracovat zprávy, z nichž vzešly obavy, že Bělorusko neuvádí reálná fakta ohledně šíření koronaviru.

„Rada se domnívá, že světový šampionát by neměl být využíván k politické propagaci. Zároveň uznala, že pořádání akce v Minsku by nebylo vhodné za situace, kdy by bylo potřeba řešit větší problémy ohledně bezpečnosti týmů, diváků či funkcionářů,“ uvedl prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel. 

Mistrovství světa prý mohlo posloužit jako nástroj usmíření. „Mohlo pomoci uklidnit společensko-politické problémy v Bělorusku a najít pozitivní cestu vpřed,“ dodal prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel ke zrušení spolupořadatelství Minsku a Rigy.

 

 

Proti konání mistrovství světa v Bělorusku se řada hokejových fanoušků i partnerů vyslovuje již delší dobu. Škoda Auto také v návaznosti na neklid v Bělorusku po znovuzvolení prezidenta Alexandra Lukašenka a následné protesty. Stejný postoj zaujal například kosmetický koncern Nivea.

Vzhledem k tomu, že pořadatelství MS bylo spolu s Minskem svěřeno i lotyšské Rize, musí Rada IIHF zvážit možný přesun mistrovství do jediného dějiště.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…