MD chce příští rok ušetřit za registrační značky 100 mil. Kč

10.06.2014 13:19

Ministerstvo dopravy chce příští rok ušetřit na výrobě a distribuci registračních značek řádově 100 milionů korun. Dnes to řekl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Pomoci k tomu má výběrové řízení na jejich dodavatele, o jehož vypsání informovalo ministerstvo minulý týden. Doposud byla výhradním dodavatelem značek brněnská firma Hicon.

MD chce příští rok ušetřit za registrační značky 100 mil. Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva dopravy

"Máme signály, že můžeme dostat nabídky ze zahraničí," řekl Prachař. Podle dat, která má ministr od Svazu dovozců automobilů, se v Česku ročně registruje asi 300.000 nových vozidel a dalších 700.000 převádí lidé mezi kraji nebo mezi sebou. "Bavíme se o jednom milionu značek. Krát dvě jsou dva miliony hliníkových plechů," dodal Prachař. Cena, kterou ministerstvo za jednu značku v současné době platí, je podle informací ČTK 130 korun včetně DPH. Podle ministra by nová cena mohla být výrazně nižší.

Výběr dodavatele má být mezikrokem, který směřuje k roku 2016, kdy ministerstvo předpokládá spuštění nového systému registrace vozidel. Stát už nebude vlastníkem značek, bude pouze nařizovat, jak mají vypadat, a licence na jejich výrobu bude udělovat soukromým výrobcům. Výrobce si budou vybírat přímo majitelé vozidla, kterým jejich značka zůstane i při přestěhování nebo prodeji auta. Lidé si také budou moci připlatit za tzv. registrační značky na přání.

Podle ministerstva však nepůjde o "velký třesk". Značky se budou měnit postupně podobně jako při přechodu na krajské registrační značky v roce 2001. Dodnes přesto část starších aut jezdí s poznávacími značkami bývalých okresů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…