MF Dnes: Spořicích státních dluhopisů bude méně, asi i nižší úrok

22.04.2014 6:25

Spořicí státní dluhopisy už nebudou tak výhodné, Ministerstvo financí jich vydá méně než dřív a navíc zřejmě vynesou na úrocích méně peněz. Uvedla to dnešní MF Dnes s odvoláním na ministra financí Andreje Babiše (ANO).

MF Dnes: Spořicích státních dluhopisů bude méně, asi i nižší úrok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

„Proti předchozím sériím emisí dojde k redukci prodané jmenovité hodnoty a s velkou pravděpodobností i k redukci výnosů," řekl MF Dnes ministr. Deník připomíná, že o předchozí emise státních spořicích dluhopisů, s nimiž začal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), byl mezi lidmi velký zájem. Prodej nových se chystá na květen. Ministerstvo čelilo podle deníku v minulosti kritice, že si stát půjčuje od občanů příliš draho a že na kapitálovém trhu by mu velcí investoři poskytli peníze levněji.

Zatím naposledy si lidé mohli dluhopisy pořídit koncem loňského roku ve vánoční emisi. Tehdy objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za téměř 21,3 miliardy korun. Zájemci měli k dispozici prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta. O ten také byl podle ministerstva největší zájem, prodalo se jej za téměř 11 miliard korun. Dále Ministerstvo financí loni v listopadu a prosinci nabízelo pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj ministerstvo zavedlo reálný výnos 0,5 procenta ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…