MF Dnes zveřejnil seznam exekutorů, na které je třeba dát si pozor

13.02.2012 12:10

Přibývá zpráv o přehmatech exekutorů. Deník MF Dnes zjistil, že dva exekutoři, na které bylo podáno nejvíce kárných žalob, nadále pracují. Na základě seznamu exekutorů zveřejnil jména těch, na které by si lidé měli dát pozor.

MF Dnes zveřejnil seznam exekutorů, na které je třeba dát si pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Hned pět kárných žalob bylo podáno na Tomáše Vránu z Přerova. Vede jeden z největších úřadů v zemi a několikrát označil jako dlužníky špatné lidi. Vymáhal také dluh od manžela, i když se zadlužila jeho manželka, a to ještě před svatbou.

Vránův mluvčí David Tala ale deníku MF Dnes vysvětlil, že úřad sice má v absolutních číslech víc stížností a žalob, na druhou stranu vyřizuje výrazně větší počet exekucí.

Uspořádal dražbu, aniž by rozhodl o odvolání, které podal dlužník

Oldřich Svoboda z Hradce Králové také čelil pěti žalobám. Mimo jiné uspořádal dražbu, aniž rozhodl o odvolání dlužníka proti ní. Podle MfD mělo odvolání datum dražby odsunout. Svoboda se odmítl deníku vyjádřit.

Tito exekutoři nadále vykonávají službu. Jsou ale i další, kteří se potýkali s větším počtem kárných žalob.

Někteří exekutoři byli kvůli své činnosti odvoláni

Například Jan Doležal z Plzeňska měl na kontě devět kárných žalob. Jednou si třeba přiznal náklady a odměnu o desetitisíce vyšší, než připouštěla vyhláška. Doležal ovšem sám rezignoval na konci minulého roku.

Na Otakara Kořínka z Prahy 3 bylo podáno šest žalob. V roce 2009 byl odvolán kvůli spáchání trestného činu v souvislosti s exekucí. Dopustil se třeba toho, že sepsal věci v bytě, kde už dlužník pět let nebydlel, i když mu nový nájemník udal novou adresu dlužníka.

Předseda exekutorů hájí své kolegy. Exekucí jsou miliony, žalob něco přes stovku

MF Dnes připomíná že odvolání exekutora není snadná věc. Může to udělat většinou jen správní soud. Předseda kontrolní komise exekutorské komory Michal Rudý ale hájí své kolegy. Exekucí je několik milionů, kárných žalob za tři roky bylo přitom jen něco přes sto. Vinnými bylo uznáno jen asi deset exekutorů.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ovšem tvrdí, že Nejvyšší správní soud je k exekutorm příliš mírný.

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…