MPSV bude hledat tři náměstky, po systemizaci jsou posty volné

08.01.2019 6:51

Ministerstvo práce bude zas hledat tři nové odborné náměstky či náměstkyně. Po lednové změně podoby úřadu má obsazenu polovinu z šesti odborných náměstskovských postů. Nyní je na ministerstvu 128 neobsazených služebních pozic včetně tří míst odborných náměstků a pěti míst šéfů odborů. ČTK to sdělila mluvčí resortu Barbara Hanousek Eckhardová. Soud zatím nerozhodl o žalobách tří bývalých náměstků, kteří se u soudu brání proti svému odvolání po změnách, které provedla před rokem tehdejší ministryně ANO Jaroslava Němcová.

MPSV bude hledat tři náměstky, po systemizaci jsou posty volné
Foto: repro tv Prima, tan
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Celkem na ministerstvu kolem 1200 služebních pozic. Neobsazena je tak téměř desetina. Na pozice se vyhlašují výběrová řízení. "Výběrová řízení na služební místa náměstků pro řízení sekcí jsou realizována podle zákona o státní službě tak, aby v blízké době mohlo být zajištěno jejich obsazení. Časový rámec je u každého výběrového řízení individuální, obecně by délka výběrového řízení neměla přesáhnout tři měsíce," uvedla k nynějším změnám mluvčí. Ministerstvo zatím informace o nových výběrových řízeních na svém webu nezveřejnilo.

Podoba ministerstva práce se naposledy měnila k 1. lednu po takzvané systemizaci, kterou schválila Babišova vláda a provedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Pozměnila sekce a odbory. Odborných náměstků zůstává šest. U některých se ale upravila náplň práce, takže původní pozice zanikla. V resortu tak skončila náměstkyně pro sociálně pojistné systémy Iva Merhautová z KDU-ČSL. Lidovci byli součástí vládní koalice v minulém volebním období, teď jsou v opozici. Nově se sekce proměnila na sekci sociálně pojistných systémů a nepojistných dávek.

Dva z náměstkovských postů se nepodařilo obsadit celý loňský rok poté, co změny v úřadu provedla tehdejší ministryně ANO Jaroslava Němcová. Vedení resortu po tehdejší systemizaci opustili lidé, které si vybrala bývalá ministryně Michaela Marksová (ČSSD). Tři její někdejší náměstci Robert Baxa, Petr Hejduk a Martin Kučera kvůli svému odvolání podali začátkem loňska žaloby k soudu. "Žaloby neuznáváme a v tomto směru jsme sepsali vlastní vyjádření. Všichni náměstci byli odvoláni v souladu s vládou schválenou systemizací, účinnou od 1. ledna 2018, kdy sekce právně i fakticky zanikly," uvedla mluvčí.

Odvolávání z funkcí měl na starosti státní tajemník ministerstva práce. Proti jeho postupu žaloby směřují. Další se pak týkají náměstka ministra vnitra pro státní službu, který odvolání stěžovatelů proti rozhodnutí zamítl. Také tato soudní řízení jsou podle mluvčí v úvodní fázi. Kdy by mohl soud rozhodnout, není jasné.

Služební zákon měl zajistit apolitičnost státní správy a bránit propouštění úředníků po nástupu nového ministra či ministryně. Podle kritiků normy slouží systemizace často právě k tomu, aby se nový šéf či šéfka resortu zbavili vybraných lidí a mohli si přivést svůj tým. Podle některých se politicky postupuje ale už při výběrových řízeních na vysoké pozice, v nichž často uspějí kandidáti blízcí vedení ministerstev.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…