Macrone, už sis udělal pořádek doma? Gerontofilie způsobuje debilitu, zní ohlasy na projev prezidenta Francie

27.09.2017 11:12

Francouzský prezident Emmanuel Macron předložil svůj velkolepý plán na záchranu Evropské unie. A kritika na sebe nenechala dlouho čekat.

Macrone, už sis udělal pořádek doma? Gerontofilie způsobuje debilitu, zní ohlasy na projev prezidenta Francie
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Plán, jejž Marcon nazval „přestavba“, vychází z tradiční bruselské premisy „více integrace“. Obsahuje i takové návrhy jako společná integrovaná bezpečnostní a migrační politika nebo Evropský úřad pro investice. 

„Evropa, kterou známe, je příliš slabá, příliš pomalá, příliš neúčinná,“ řekl Macron ve svém téměř dvouhodinovém projevu, který pronesl v univerzitním prostředí na slavné Sorbonně a dlouho dopředu jej avizoval, že bude zásadní. Jak v aule uvedl dále, přesto věří, že realizací přednesených návrhů „Evropa dokáže zajistit skutečnou suverenitu, naši schopnost existovat v dnešním světě“.

„A on už si ten submisivní frantík udělal pořádek doma, že se sere do evropských poměrů?“ napsal v reakci Petr Paulczynski. 

„Občas někdo z předměstí Paříže odjede do Bruselu se schovat, Makaróne, sorry, Macrone. Ale bez ironie. Schopný rétor bez brzd. Napoleón...“ dodal Ivan Přikryl, někdejší ředitel Úřadu vlády. A rázně to shrnul občanský aktivista Hynek Charous. „Gerontofilie způsobuje debilitu,“ uvedl.

 Z Bruselu samozřejmě zaznělo nadšení. „Byl to vizionářský projev a urychlí proces Evropské integrace,“ jásal Guntram Wolff, který tam šéfuje think-tanku Bruegel. Podle něj evropské země budou Macronovy nápady na utužení integrace akceptovat, ale připustil, že některé ne hned.

Chválil i Macronův nejbližší spojenec, německý sociálnědemokratický ministr zahraničí Siegmar Gabriel. Tomu se vystoupení líbilo jako „odvážné a vášnivé vystoupení proti nacionalismu a pro Evropu“.

„Musíme využít tuto šanci německo-francouzské iniciativy, jak společně učinit Evropu demokratičtější, zapojit občany a lépe je připravit pro budoucnost,“ uvedl dále a Macronovi balící se šéf německé diplomacie slíbil, že „s námi může počítat“.

Ministr na odchodu ale nebyl jediným nadšeným politikem v Berlíně. Šéf Zelených Cem Oezdemir, kteří celkem pravděpodobně sociální demokraty v koalici kancléřky Merkelové vystřídají, jásal na sociální síti nad „silným projevem“. „Teď potřebujeme úzkou spolupráci s Paříží,“ myslí si předseda strany.

Naopak zástupce FDP, třetího potenciálního člena nové koalice Angely Merkelové, nazývané po tradičních barvách zúčastněných stran „Jamajka“, vyjádřil spíše zdvořilý distanc. Podle europoslance FDP Alexandera Graf Lambsdorffa byl projev francouzského prezidenta „odvážný a osvěžující“, ale věřit tolik na stát a nové daně je podle liberálního europoslance naivní.

Do textu Bloombergu pronikla i ostrá reakce, se kterou se po Macronově projevu ozval „český miliardář, který se může stát předsedou vlády“. Andrej Babiš Macronovi vzkázal, že ostatní země Evropské unie nejsou tématem, které by měl aktuálně řešit.

„Měl by se skutečně soustředit spíše na Francii,“ uvedl Andrej Babiš.

A pokračoval názorem, že nápady na posílení integrace bývají kontraproduktivní a v lidech vzbuzují spíše odpor. „Všechny tyto nápady, že budeme mít ministra eurozóny a celá hlubší integrace a další věci – Juncker a Macron by se měli zamyslet, proč nastal brexit.“

Psali jsme ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…