Maďarská ústava připomíná stavovský stát, myslí si Schwarzenberg

11.03.2012 8:49

Maďarská ústava připomíná českému ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi autoritativní rakouský stavovský stát, jaký byl v této alpské republice v letech 1934 až 1938. Schwarzenberg to prohlásil v rozhovoru pro dnešní vydání rakouského listu Presse am Sonntag.

Maďarská ústava připomíná stavovský stát, myslí si Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg nicméně považuje právní opatření proti Maďarsku na evropské úrovni za "ne zcela smysluplné", tak jako nebyly smysluplné sankce proti černo-modré koalici v Rakousku, kdy ve vládním kabinetu s lidovci zasedala i populistická Svobodná strana Rakouska vedená Jörgerem Haiderem. Orbán ale podle českého ministra "několik lidí provokoval, takže se nemůže následkům divit".

Spornou maďarskou ústavu, kterou kritizuje Brusel i maďarská opozice, považuje Schwarzenberg kvůli použitému slovníku za staromódní. "Připomíná trochu 19. století a trochu stavovský stát," vysvětlil. Dodal, že Orbánovu kulturní politiku považuje za "nešťastnou, ale ne za žádný zločin".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…