Maďarsko možná v EU dopadne jako Polsko. Zpráva holandské europoslankyně pro něj navrhuje přísné sankce

13.04.2018 19:48

Maďarská vláda ještě možná stále slaví své triumfální vítězství v nedělních volbách, ale v Evropském parlamentu se již ozývají hlasy, které požadují uvalení sankcí proti Budapešti. To vše na základě zprávy levicové nizozemské europoslankyně Judith Sargentiniové.

Maďarsko možná v EU dopadne jako Polsko. Zpráva holandské europoslankyně pro něj navrhuje přísné sankce
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Evropský parlament pověřil loni v květnu zástupkyni ekosocialistické GroenLinks z Nizozemska, aby zanalyzovala politickou situaci v Maďarsku. Sargentiniová za přispění zpráv z OSN, OBSE a Rady Evropy došla k jednoznačnému závěru, že demokracie v Maďarsku je vážně ohrožena. „V zemi jsou porušována práva migrantů a menšin, základní lidská práva, svoboda projevu i soudní systém,“ píše se mimo jiné ve zprávě s tím, že Orbánova vláda je často ve střetu zájmů a podporuje korupci.

Sargentiniová, jejíž strana vznikla před téměř třiceti lety spojením mj. s komunistickou stranou, navrhuje, aby Evropský parlament schválil sankce proti Maďarsku. To by se tak dostalo do stejné pozice jako například Polsko, které je dlouhodobě kritizováno pro svoji soudní reformu. „Bohužel jsem dospěla k závěru, že obavy některých maďarských a evropských politiků jsou zcela oprávněné. Je nejvyšší čas, abychom se postavili za obyvatele této země, jejichž práva porušuje vlastní vláda,“ uvedla levicová politička ve videu.

Celý text v angličtině naleznete ZDE.

Maďarsko je vzhledem k odlišným postojům své vlády od postojů, které převládají v Bruselu, kritizováno již několik let. Kritici převážně z rad levice hovoří o umlčování opozice a odmítání evropských hodnot. Nikdy však situace nedošla tak daleko, jako je tomu nyní. „Jsem skutečně šokována tím, kolik varovných signálů bylo za posledních osm let na adresu Maďarska vysláno,“ dodala Sargentiniová, která zprávu nejprve předložila jednomu z výborů EP.

Maďarský europoslanec Kinga Gál výsledky zprávy odmítá a tvrdí, že se jedná jen o další kampaň vedenou proti jeho zemi. Politici z Budapešti hovoří o tom, že jde o praktickou ukázku toho, kdy byl konečný rozsudek jasný už od samého začátku. Na stranu nizozemské levicové političky se naopak postavil její lucemburský kolega Frank Engel, který je členem socialistické strany. „V Maďarsku nyní vládne nenávist a něco takového nemá v Evropské unii místo.“

O případném uvalení sankcí proti Maďarsku by se mělo v Evropském parlamentu hlasovat v září, pokud tento návrh schválí dvě třetiny europoslanců. Zatím však není jasné, jakou má tento návrh podporu. Z Evropské lidové strany (EPP), jejíž součástí je vedle Fidesz také německá CDU a CSU se již ozvaly nesouhlasné hlasy. Pokud by návrh na sankce prošel, Maďarsko by mohlo přijít o některá hlasovací práva v rámci EU.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…