Madeta chce zdražovat, prý jí zrušili slíbenou dotaci. Výborný to odmítl a zaútočil

24.11.2023 20:28

Šéf Madety Milan Teplý dnes uvedl, že jeho společnost zdraží. Důvod? Přijde prý o slíbenou dotaci. To však rozporuje ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), a píše, že šéf největší české mlékárny nemluví pravdu. Píše o tom CNN Prima News.

Madeta chce zdražovat, prý jí zrušili slíbenou dotaci. Výborný to odmítl a zaútočil
Foto: David Hora
Popisek: Milan Teplý

Generální ředitel Madety Milan Teplý oznámil zdražení svých výrobků nejméně o tři až pět procent. Důvodem je dle jeho slov to, že rostou náklady ve všech možných směrech, a navíc největší česká mlékárna nedostane státní dotaci v hodnotě 100 milionů korun, kterou měla slíbenou. Teplý k tomu uvedl, že se vedení o tom, že ji neobdrží, dozvědělo až letos v září. 

S tím ale nesouhlasí ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který své prohlášení napsal na sociálních sítích. „Pan Teplý nemluví pravdu. Žádnou dotaci 100 mil. neměl slíbenou. Tak jako ostatní firmy byla i MADETA podpořena v rámci státní podpory cen energií. Je s podivem, že právě on, který vykupuje mléko od českých zemědělců za výrazně nižší ceny než německé mlékárny, si dovolí uvažovat o zdražení,“ napsal Výborný na svoje X.

Resort Výborného přitom skutečně podle CNN Prima News zrušil národní dotační program na podporu zemědělských produktů. „Smyslem dotací je pomáhat tam, kde má stát nějaký svůj zájem. Velké firmy, které jsou dva roky po sobě ve výrazném zisku, opravdu nepotřebují na investice podporu státu. Dokážou investovat ze svého. Největší česká mlékárna Madeta loni čerpala 19 milionů korun dotací,“ řekl k tomu mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Teplý však oponuje, že mlékárenství čelí velkému tlaku, a to i kvůli energetické situaci, kdy není jasné, jak bude situace v roce 2024 vypadat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…