Magda Vášáryová odhalila, co jí soukromě nabídl Václav Havel

02.01.2017 11:18

V roce 1992 mně Václav Havel nabízel post viceprezidentky, prozradila v rozhovoru pro server Seznam.cz bývalá herečka, diplomatka a politička Magda Vášáryová. Prozradila také svůj názor na uprchlíky a na slovenského prezidenta Andreje Kisku.

Magda Vášáryová odhalila, co jí soukromě nabídl Václav Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magda Vašáryová

Zavzpomínala také na to, jaké to bylo, když ukončila svou divadelní kariéru: „Zavolal mi Václav Havel, věděl, že jsem germanistka, zda bych nebyla ochotná dva roky prezentovat v zahraničí novou zahraničněpolitickou orientaci. Mě to překvapilo, vyžádala jsem si dva týdny na rozmyšlení, měla jsem malé děti. Pak jsem se rozhodla, že změním svůj život,“ popsala.

Obě videa s rozhovorem jsou ZDE

Slovenský prezident Andrej Kiska byl prý prvním politikem, který se nesl na vlně nepolitické politiky. Kiska prý pokračuje v tom, za co jsme cinkali klíči v roce 1989.

Zopakovala svůj příměr, že kdyby se našlo opuštěných šest tisíc psů, zorganizuje se sbírka na jejich záchranu. Ale když se ztratí deset tisíc dětí, což se stalo v průběhu současné migrační krize, s nikým to nehne. Něco takového je podle Vášáryové nepřijatelné. „Vím, že je to nepopulární říkat, jsem ale absolutně přesvědčená, že historie nám dá za pravdu. Politici spojili uprchlíky s ekonomickými migranty a zjistili, že nejlépe se dají vyhrát volby, když máte vystrašené lidi. Tetky na jižní Moravě mně říkali, přijdou a budou nás znásilňovat. Prostě z toho strachu se zrodí nenávist. A ta se někde bude kanalizovat. Jsme velmi ohrožení a na Slovensku jsme velmi šťastní, že máme prezidenta, který to tlumí,“ uvedla.

Prozradila, že je pod tlakem, aby kandidovala na prezidentský post.

V únoru 1992 jí prý Václav Havel nabídl post viceprezidentky Československa. „Odpověděla jsem mu, že to nemá smysl, že Československo se rozpadne.“

Nemůže souhlasit s tím, že Miloš Zeman je jediným, kdo u nás prosazuje byznysovou politiku. Je to také ministerstvo zahraničních věcí a Andrej Babiš, pro kterého je byznys prvořadý a který chce řídit stát jako firmu. „To znamená, že normální demokratická politika je najednou vyloučená ze hry. A to nemůžeme jako demokraté dopustit,“ prohlásila Vášáryová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…