Mají být podporováni pracující rodiče, ne ti, kteří mají děti jako svůj byznys, opřel se v rádiu do Marksové Jurečka

12.01.2017 20:10

Hostem čtvrtečního vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl ministr zemědělství Marian Jurečka. Mluvilo se o tom, zda lze dát přebytek státního rozpočtu na stavbu obecních vodovodů, jak velké množství zvířectva už bylo vybito kvůli ptačí chřipce nebo zda už je znám termín jeho cesty do Číny.

Mají být podporováni pracující rodiče, ne ti, kteří mají děti jako svůj byznys, opřel se v rádiu do Marksové Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marián Jurečka

Nejprve ale moderátorka zmínila to, že jeho náměstek si služební byt vybavuje kuchyňskou linkou na míru v ceně 350 tisíc korun nebo ledničkou za 50 tisíc korun. Jurečka poukázal na to, že za tento byt je také dražší nájemné – činí jedenáct tisíc korun. Za to ti zaměstnanci, kteří také bydlí v bytech ministerstva zemědělství, ale hůře vybavených, platí nájemné až o polovinu nižší. Jurečka ale přiznal, že vybavení zmíněného bytu nebylo šťastně zvolené. „Z hlediska zákona a hospodárnosti je vše v pořádku,“ ujistil ministr.

Vysvětloval také, proč navrhoval část přebytku státního rozpočtu dát na nutné investice. Zákon to prý umožňuje. Poukázal na to, že v některých obcích, kde chybí vodovod, musejí dovážet vodu cisternami, což také stojí peníze a vodovod se zde stejně bude muset postavit. Proč tedy nebyly tyto investice zohledněny v současném rozpočtu? Na stavbu vodovodní infrastruktury by prý bylo zapotřebí 53 miliardy, a tolik peněz k dispozici nebylo.

Jurečka naznačil, že tento přebytek nebude investován do vodovodů, protože na pondělní koaliční radě lidé z ministerstva financí vysvětlovali, že nejde o fyzický přebytek peněz. „Ty peníze tady v hotovosti nejsou,“ podotkl Jurečka.

Dnes je kvůli ptačí chřipce utraceno deset tisíc kusů drůbeže, jestli se to na tomto čísle zastaví, není nikdo schopen říci, uvedl Jurečka.

Klíčové pro šíření je zabránit kontaktu drůbeže s volně žijícím zvířectvem. Ministr přiznal, že prostředky na kompenzaci chovatelům za utracené zvířectvo se musejí najít.

Kritizoval koncept připravený ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou, který prý směřuje k plošným sociálním dávkám. „Mají být cíleně podporováni rodiče, kteří pracují,“ uvedl Jurečka s tím, že sociální dávky by neměly být pro ty, kteří nepracují a mají děti jen jako svůj byznys.

Nakonec se moderátorka Jurečky zeptala, zda už je znám nový termín jeho návštěvy Číny poté, co čínská strana loni jednostranně jeho návštěvu zrušila. Jurečka řekl, že loni, kdy do Číny jeli místo něj jen jeho náměstci, bylo jednání úspěšné. Nový termín jeho návštěvy Číny zatím stanoven není.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…