Makáme na cizí akcionáře a ani o tom nevíme. Ekonom Kohout píše o čarování s ekonomickými čísly

13.03.2014 10:31

Ekonom Pavel Kohout sepsal pro Lidové noviny komentář, ve kterém se ostře ohrazuje proti zbožšťování hrubého domácího produktu jako hlavního ukazatele prosperity hospodářství. Touto statistikou se všichni zaštiťují, podle Kohouta by ji přitom bylo rozumnější ignorovat.

Makáme na cizí akcionáře a ani o tom nevíme. Ekonom Kohout píše o čarování s ekonomickými čísly
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

HDP podle něj plní roli „pohanské modly“, které se ekonomové neustále dovolávají. Přitom ve skutečnosti existují ekonomické statistiky, které o bohatství a životní úrovni země vypovídají mnohem lépe.

Jako příklad nesmyslnosti této statistiky uvádí například působení zahraničních firem v České republice. Z jejich zisků a dividend nemají občané vůbec nic, dostanou je akcionáři v zahraničí. Logika počítání HDP ale tyto peníze připočte k českému produktu. A takovéhoto kouzlení je prý kolem HDP spousta.

Jiné statistiky podle něj odrážejí stav ekonomiky mnohem věrohodněji. Jenže ty se nepoužívají, protože obvykle rostou pomaleji než HDP, a tak se raději chlubíme zkreslující statistikou.

Zatímco HDP mezi lety 2000 a 2012 vzrostl celkově o 40,6 procenta, ostatní statistiky tak hezké nejsou. Čistý disponibilní důchod domácností, tedy součet příjmů, kterými mohou lidé disponovat, vzrostl za totéž období o pouhých 21,1 procenta.

Tyto věrohodnější statistiky podle Kohouta ukazují, že se Česko stává bohatou zemí, obývanou chudými občany. Odtékají odsud investice a dividendy z lidské práce, a lidé, kteří tyto hodnoty vytvářejí, ještě navíc svými daněmi financují investiční pobídky. Zbožšťované statistice HDP ale tyto důsledky zůstávají utajeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…