Maláčová: Spoléhám na peníze z EU. A na zdanění korporací a bank

21.04.2021 11:42

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) usedla k počítači a odpověděla na řadu dotazů od čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Vysvětlila, komu všemu se v časech koronavirové krize snažila pomoct. Doplnila, kde by se na to měly vzít peníze a nakonec popsala, proč menšinová vláda ANO a ČSSD spolupracovala s komunisty,

Maláčová: Spoléhám na peníze z EU. A na zdanění korporací a bank
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministryně Jana Maláčová na tiskové konferenci

V prvé řadě Maláčová důrazně odmítla, že by ve vládě jen vymýšlela, komu všemu přidá peníze. Dala jasně najevo, že všechny dávky, které byly v poslední době prosazeny, souvisely s pandemickou a ekonomickou krizí, která celý svět, tedy i Česko, sužuje déle než rok.

„Myslíte ‚rouškovné‘, které pomohlo seniorům, invalidním důchodcům, vdovám, vdovcům a sirotkům, aby se vyrovnali s propadem příjmů kvůli koronaviru? (Jen na dokreslení - milion seniorů musí vyžít s důchodem pod 14 tisíc korun). Nebo myslíte program Antivirus, který pomohl zachránit již milion lidí před ztrátou práce? Nebo myslíte krizové ošetřovné, které pomáhá vyžít rodinám, kde musí být jeden z rodičů doma s dětmi, protože kvůli pandemii nemohou do školy? Nebo Vám snad jde o ‚izolačku‘, která společně s omezením kontaktů a testováním ve firmách úspěšně krotí epidemii?“ chtěla vědět.    

Vedle toho si pochvalovala, že za časů vlád ČSSD a ANO mezi lety 2014 až 2021 rostla minimální mzda, došlo ke zrušení karenční doby, tedy neproplácení prvních tří dnů nemocenské, a vedle toho prosazuje i zvýšení dávek pro rodiny s dětmi a tak podobně.

Tyto kroky považuje za správné.

A z čeho se to všechno zaplatí? Z peněz daňových poplatníků, a to ať už občanů České republiky nebo z peněz zahraničních daňových poplatníků. Maláčová totiž spoléhá na peníze z EU, které má Česko dostat a věří také v to, že na zaplacení českých státních dluhů, které v časech pandemie významně narostly, by se měly podílet i nadnárodní korporace a banky.

V této souvislosti zkritizovala snížení daní, pro které hlasovali poslanci ANO, ODS, KSČM a SPD.

Další otázky, kde vzít na zaplacení koronavirových dluhů, by proto podle Maláčové měly směřovat na šéfku státní kasy v barvách hnutí ANO Alenu Schillerovou, případně na ministra dopravy, průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, kteří připravovali programy podpory pro podnikatele a firmy.

Sama v časech koronavirové krize nejednou zdůraznila, že jako ministryně práce pomáhá lidem udržet si své pracovní místo v programu Antivirus.

„Díky tomuto programu jsme podpořili už milion zaměstnanců. Antivirus tedy zachránil pracovní místo každému čtvrtému zaměstnanci. A proto je oprávněně nejlépe hodnoceným programem v rámci pomoci v období epidemie COVID-19. Tento program by měl brzy nahradit takzvaný kurzarbeit – příspěvek v době částečné práce, u něhož se počítá mimo jiné i s možností rekvalifikací a vzděláváním zaměstnanců. Je totiž potřeba si uvědomit, že když stát lidem pomůže udržet si práci, tak to pro něj bude výhodnější, než kdyby skončili na úřadu práce a na sociálních dávkách. Kromě tohoto programu podporuje MPSV zaměstnance například prostřednictvím takzvané Izolačky (podpora zaměstnanců v karanténě) nebo ošetřovným (pro rodiče dětí, kteří jsou na distanční výuce),“ poznamenala Maláčová v jedné z odpovědí čtenářům serveru ParlamentníListy.cz.

I v současné ekonomické situaci si podle ministryně především zdravotníci zaslouží své odměny. Odměny by měly dostat i prodavačky v obchodech, které jsou v pandemii vystaveny nemalému riziku nákazy koronavirem. Maláčová uvítala, že některé obchody už odměny vyplácely nebo se je chystají vyplácet.

„Já bych jen ráda připomenula, že my jako ČSSD jsme byli v první vlně pro uzavření obchodů alespoň v neděli. A já jsem byla velmi ráda, že se to povedlo tehdy prosadit. Aspoň takto se maličko pracovníkům v obchodech ulehčilo, aby si mohli odpočinout,“ napsala Maláčová.

Nakonec konstatovala, že pro návrhy vlády se snaží hledat podporu napříč Sněmovnou, ale pokud například prodlužování nouzového stavu bylo možné projednávat jen s KSČM, protože jiné strany si kladly různé podmínky, pak vláda hlasovala společně s komunisty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…