Maláčová chce ČSSD změnit od podlahy. Miliardářovo ANO tu za pár let už nebude, tuší šanci

29.10.2021 11:40

Tradiční levicové strany letošní říjnové volby neúprosně vyprovodily z Poslanecké sněmovny. V posledních týdnech se tak množí hlasy o možném sjednocení ČSSD a KSČM. Něco takového ale končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která oznámila kandidaturu na předsedkyni sociální demokracie, důrazně odmítá. Plánuje prý provést ve straně zásadní proměnu ve vedení i v taktice, uvedla to v rozhovoru pro Novinky.

Maláčová chce ČSSD změnit od podlahy. Miliardářovo ANO tu za pár let už nebude, tuší šanci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Volební výprask byl pro stranu velký „šok a katastrofa“, členové ČSSD proto volají po radikální změně. „Výměna lidí bude předesílat míru změn, které nás čekají.  O tom, jak se bude socdem v příštích letech proměňovat, rozhodne nové vedení,“ zmiňuje Maláčová blížící se sjezd ČSSD 10. prosince.

„Změna se musí udělat od podlahy. Máme šest týdnů na obměnu lidí, na určení, jakým směrem se bude strana ubírat,“ pokračuje. Jako možná budoucí šéfka strany zmiňuje zaměření na mzdy, pracovní podmínky, dostupné zdravotnictví i bydlení a důchody. A pak na témata, třeba jak zajistit ochranu přírody a ochranu práv žen, tedy ohledně jejich nižších mezd či důchodů.

Původní zdroj ZDE

Uvnitř strany se také ozývají hlasy volající po zásadní změně vnitřních poměrů ve straně. Maláčová chce prosazovat změnu stanov strany, strana musí projít demokratizací. „Jsem zastánkyní přímé volby vedení, zjednodušení struktur. A toho, aby členové dostali příležitost se vyjadřovat k zásadním otázkám. Vše by se mělo postavit na programové aktivitě, a protože jsme mimo Sněmovnu, tak i na politickém aktivismu,“ míní.

„Pokud bych měla být předsedkyní, pak bych chtěla tým, který mi pomůže stranu změnit a zkonsolidovat,“ uvádí ministryně, podle které se personální politika v ČSSD dlouho zanedbávala. Příkopy v ČSSD nejsou programové, ale osobní. „Chci stranu zmodernizovat, změnit styl komunikace,“ dodává.

Je čas také začít uvažovat i o případných spojencích. Tím podle ní není hnutí ANO, které chce zastupovat lidi, jejichž hlasy ve volbách propadly, tedy i ČSSD. „Babiš to nedělá z přesvědčení, dělá to jen kvůli volebnímu zisku a hlasům,“ konstatuje Maláčová. „Podle mě je ANO pravicové hnutí, které tu za pár let nebude,“ predikuje.

Nová předsedkyně KSČM Kateřina Konečná chce, aby levicově zaměřené strany spojily síly. V tom ale Maláčová budoucnost ČSSD nevidí: „Obecně jsem pro princip spolupráce. Spíše si ale myslím, že to není o sjednocování. Pokud si někdo myslí, že bychom se s komunisty sjednocovali, tak to v žádném případě.

Ta představa budí vášně. Ale je tu mnoho malých straniček nalevo, máme tu nejen Zelené, ale i voliče, kteří se necítí reprezentováni nikým a nešli k volbám,“ uzavírá.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…