Maláčová dostala v ČT výprask od Babišovy poslankyně: Dostávám emaily od rozčílených rodičů...

02.04.2019 21:11

Vláda ještě nepřišla s jasným plánem, komu bude muset vzít, aby mohla rozdat všem, kterým slíbila více peněz. Nevyjasněná strategie do jisté míry rozdělila důchodce a rodiče dětí. Před kamerami České televize tentokrát usedla poslankyně za hnutí ANO Radka Maxová, které se moderátorka Zuzana Tvarůžková ptala na to, kde se nachází hranice rozpočtové odpovědnosti. A pořádně to schytala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Maláčová dostala v ČT výprask od Babišovy poslankyně: Dostávám emaily od rozčílených rodičů...
Foto: Archiv
Popisek: Radka Maxová

Vláda měla velké plány, některé se naplnily, na některých se zase koaliční spolupráce zasekla. Třeba když chtěla zvýšit důchody i rodičovský příspěvek v jednom období. Maxová uvedla, že se velmi rychle začal připravovat rozpočet na rok 2020, a proto jsou opatrní v nějakých velkých plánech na rozdávání financí. „Musíme být odpovědní především k našim dětem, co se týká důchodu i rodičovského příspěvku,“ řekla poslankyně.

Podle svých slov je velmi ráda, že ministryně financí začala intenzivně jednat již v lednu a vyzvala ministry, aby ve svých resortech hledali možné úspory, aby bylo popřípadě možné určitým skupinám nakonec přidávat.

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí
Moderátorku Tvarůžkovou zajímalo, zda je tohle politicky zodpovědný přístup a zda byli dostatečně opatrní vždy, když vidí, jakou koaliční roztržku to způsobilo a jak se důchodci hádají na sociálních sítích s rodiči, protože na sliby, se kterými počítali, najednou vláda nemá peníze. Maxová se na to konto pustila do ministryně práce Maláčové. „Politicky nezodpovědný přístup je, že ministryně Maláčová něco komunikuje před sjezdem ČSSD, aniž to má domluvené koaličně,“ řekl důrazně.

„My jsme se na koalici, kde jsem také byla, domluvili, že budeme navyšovat rodičovský příspěvek o celou čátku osmdesáti tisíc a o skupině, která by mohla dostat toto přidání, se budeme teprve bavit,“ podotkla rozhořčeně Maxová. „Bohužel ministryně vyjela s tím, že je vše domluvené, tak to nebylo,“ zamračila se poslankyně.

„Velmi negativně vnímám to, že se teď kvůli tomu společnost rozděluje, a nechtěně proti sobě stavíme dvě skupiny, seniory a rodiče s dětmi,“ zamračila se Maxová, která kvůli tomu nyní dostává desítky e-mailů. „Píší mi rozhořčení rodiče a já to chápu, sama jsem na rodičovské dovolené byla a není to jednoduché,“ má poslankyně pro stížnosti rodičů pochopení.

„Paní Maláčová něco neuváženě řekla a my se k tomu teď snažíme postavit,“ vyčítá Maxová ministryni práce a upřesnila, že samotný návrh ale Maláčová nevymyslela, ten padl už dříve. „My samozřejmě máme v programovém prohlášení navýšení rodičovského příspěvku na tři sta tisíc, a to chceme dodržet. Ale není tam psáno, odkdy a jaké skupině,“ poznamenala Maxová.

„Úplně teď vnímáme i od pana premiéra, že se s rodiči a žadateli schází a snaží se domluvit na nějaké variantě,“ řekla Maxová s tím, že vše se musí ještě propočítat. Včerejší koalice se prý domluvila, že počká na výsledky prvního pololetí. „V naváznosti na rozpočet a hospodářský vývoj pak na to budeme reagovat,“ upřesnila.

Vůbec nejlepší varianta by podle Maxové byla, aby rodičovský příspěvek dostaly rodiny, které jej v současné době pobírají. „Tedy všichni, kteří mají děti staré do čtyř let, kteří by měli nárok i na to zvýšení,“ uvedla s tím, že to je ale zátěžová, miliardová položka v rozpočtu.

Na otázku, proč si myslí, že dostaly přednost právě důchody, řekla, že si nemyslí, že by to bylo tak, že byly upřednostněny. „Je na tom jen větší shoda než na rodičovském příspěvku,“ řekla na závěr s tím, že chce, aby rodiny byly podporovány, budou o tom diskutovat, a poprosila, ať se nestaví tyto dvě skupiny proti sobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…