Maláčová v ČT: Rodiče nesmí brát výživné jako nástroj pomsty

15.06.2020 22:38

Ministři a jejich resorty se připravují na ekonomické potíže či na případnou druhou vlnu epidemie. Růst nezaměstnanosti je zatím pomalý, ale mnozí odborníci předvídají změnu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pondělním pořadu Interview na ČT24 vysvětlovala, jak je stát připraven pomoci lidem bez práce. Vůči ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO) argumentuje ke zvýšení podpory nezaměstnaným v případě, že dojde k masovému nárůstu nezaměstnanosti.

Maláčová v ČT: Rodiče nesmí brát výživné jako nástroj pomsty
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Vláda dnes schválila návrh zákona o náhradním výživném. Ozývá se však kritika, že jde o nesystémové řešení, že ta nová norma nezdravě posílí závislost sociálně slabších lidí na státu a že přibude zbytečně mnoho administrativy. Náhradní výživné, pokud to schválí Poslanecká sněmovna, počítá s nejvyšší dávkou 3000 korun měsíčně na jedno dítě. Vyplácely by ho úřady práce, které by poté tyto částky vymáhaly po neplatičích. Na dítě by stát platil maximálně po dobu dvou roků.

Kdo ale bude kontrolovat, že zálohované výživné nebude zneužíváno? „Ano, je to nesystémové, ale pokud některý z rodičů, kterých jsou tu ročně desítky tisíc, se nechtějí starat o své děti... Jak jinak máme těm dětem pomoci, aby ještě k tomu nevyrůstaly v bídě?“ upozornila ministryně s tím, že zatím zkrátka nikdo nic lepšího nevymyslel.

Anketa

Kolik dostane Babišovo ANO v parlamentních volbách 2021?

76%
14%
5%
hlasovalo: 19347 lidí
Připomněla, že její resort se zaměřuje i na výchovu rodičů v této oblasti: „V rámci tzv. primární prevence se přes různé projekty snažíme vysvětlit rodičům, že rozchodem často ty problémy teprve začínají. Výživné nesmí brát jako nástroj pomsty,“ doplnila Maláčová.

„A paralelně s tímto návrhem jde i novela občanského zákoníku, kde chceme vymáhání práva, domoci se toho, aby druhý rodič platil alimenty,“ shrnula ministryně. „Dnes se mi tím ulevilo, jsem ještě euforická, ale není vyhráno. Čeká nás těžká debata ve Sněmovně a v Senátu,“ podotkla.

V úterý Maláčová míří za prezidentem Zemanem, s nímž chce prokonzultovat aktuální návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí. „Budu chtít znát jeho názor na celou řadu návrhů, které jsme už schválili. A které v resortu připravujeme. Zejména budeme diskutovat nezaměstnanost a vše s tím související,“ přiblížila ministryně.

Neskrývá obavy z toho, že nás čeká největší hospodářská recese od druhé světové války. „Je potřeba být dobře připraven. My připraveni jsme, neusnuli jsme na vavřínech,“ řekla za Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ekonomické prognózy jsou smutné. Před týdnem OECD odhadlo pokles České ekonomiky na 9,6 procenta. Maláčová však věří, že hospodářská obnova bude velmi rychlá. „V řadě zemí se ukazuje, že bude možné velmi rychle se dostat zpátky,“ řekla.

Snaží se spíše sledovat vývoj nezaměstnanosti. „My jsme stále na 3,7 procenta v nezaměstnanosti. Ta čísla jsou velmi slušná,“ sdělila, s tím, zda skutečně to nejhorší přijde na podzim, se teprve uvidí. „Nikdo to teď neví. V USA byla před několika týdny nezaměstnanost 17 procent, teď jsou na 8 procentech,“ dala za příklad.

„Na černý scénář se připravujeme, tedy na nárůst nezaměstnanosti na 7 až 10 procent, ale děláme vše pro to, aby nenastal,“ doplnila.

Nejvíce se Maláčová nyní, podle svých slov, obává nejistoty a druhé vlny epidemie. „Chceme se případně dobře zacílenými investicemi a podporou ekonomiky z toho rychle dostat. Nesmíme dopustit škrcení ekonomiky a nešťastné zásahy jako pravicové vlády v roce 2009-2010,“ připomněla.

Udržet pracovní místa se snaží program Antivirus, který platí do konce srpna; co však bude potom? „Čekáme na čísla, jak bude kompletně vypadat druhé čtvrtletí, a až podle toho se rozhodneme, jak dále,“ sdělila, že nyní je možné pouze postupně reagovat na vývoj situace, se kterou se setkáváme zcela poprvé.

Uvedla na pravou míru svůj spor s šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou, týkající se podpory v nezaměstnanosti, kterou by Maláčová chtěla zvýšit o 500 korun na den, s čímž ministryně financí nesouhlasí. „Žádný takový spor ale není. Je to jen mediální uměle vytvořený dialog. Ale v momentě, kdy nám bude skokově růst nezaměstnanost... Tak aby lidé, kteří celý život pracovali a odváděli... to bude třeba navýšit o 500 korun,“ trvala na svém.

„Ministryni Schillerové pak řeknu, že Ministerstvo práce a sociálních věcí mělo v posledních měsících dobré návrhy – zabránilo tomu nejhoršímu, že by se v prvotním šoku masově propouštělo. Poté povedeme o podpoře v nezaměstnanost debatu,“ sdělila.

Vyloučila, že pokud by přece jen na její návrh ministryně financí Schillerová nepřistoupila, že by pohrozili odchodem z vlády. „To vůbec není o této otázce. Lidem nesmíme v době, kdy kvůli viru přišli o práci, říct ‚tady máte osm tisíc‘. Argumenty budou velmi přesvědčivé,“ věří ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…