Maláčová žertuje, že zrušili příspěvek na brýle. Je to vtipné?

08.05.2019 10:46

Ministerstvo zdravotnictví připravilo změnu, která se dotkne všech lidí, kteří se neobejdou bez brýlí na nose a už jim bylo víc než 14 let. V rámci úspor pojišťovny přestanou přispívat na obroučky a skla brýlí. Lidé si je budou muset kompletně hradit sami. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) naznačila, proč ke změně dojde doopravdy.

Maláčová žertuje, že zrušili příspěvek na brýle. Je to vtipné?
Foto: ČSSD
Popisek: Jana Maláčová

Server Aktuálně.cz oznámil, že pojišťovny přestanou pacientům starším 14 let přispívat na obroučky a skla dioptrických brýlí. Dosud to bylo tak, že příspěvek na obroučky činil 150 korun a příspěvek na skla další stovky korun. Od srpna však bude všechno jinak. Takřka všichni občané, osoby starší 14 let, už nedostanou od pojišťoven ani korunu a budou si muset brýle hradit ze svého.

„Brýlové obruby budou hrazeny pouze u věkové skupiny do 14 let včetně, u ostatních bude úhrada obrub zrušena. Brýlové čočky budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění v omezených indikacích,“ potvrdila mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

V České republice nosí brýle asi 6 milionů lidí. takže chytaná srpnová změna se dotkne velkého množství voličů a jejich dětí starších 14 let. Pojišťovny na tyto příspěvky vydaly stovky milionů korun, ale teď chtějí šetřit. Od srpna dostane příspěvek jen úzká skupina osob.

„Konkrétně, pouze torické plastové čočky nad deset dioptrií, případně takzvané vysokoindexové, ale ty až po schválení revizním lékařem,“ upozornil optometrista Jindřich Hanzlíček.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová je k této změně velmi kritická. Na sociálních sítích naznačila skutečný důvod, který podle ní mohl ministerstvo dovést k připravované změně.

„Tak od srpna končí doplatek na brýle – to asi proto, aby si 6 milionů lidí nepřečetlo, jaké je složení potravin,“ napsala na sociálních sítích Facebook a Twitter členka vlády a místopředsedkyně ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…