Malé strany do voleb mají šanci leda s urychlovačem částic, shodli se v ČT politologové

27.08.2013 23:05

Sněmovní volby budou dříve, než se původně myslelo, a tak se mnoho stran nestihlo řádně připravit. Co teprve ty nově vzniklé – ty podle politologů nemají velké šance, snad jedině, kdyby měly urychlovač částic.

Malé strany do voleb mají šanci leda s urychlovačem částic, shodli se v ČT politologové
Foto: STAN
Popisek: Stanislav Balík, děkan FSS Masarykovy univerzity

Jde například o novou stranu Martina Bursíka LES. „Myslím, že je to v podstatě nereálné,“ hodnotil šance získat podpisy pro vznik a následně i dost hlasů ve volbách politolog Milan Znoj. „Minimálně by to chtělo nějaký urychlovač elementárních částic,“ dodal ironicky v pořadu Události, komentáře.

Podobný názor má i Stanislav Balík z Masarykovy univerzity. Situace bude v těchto volbách výrazně jiná než v těch předchozích v roce 2010. „Teď se to všechno bude muset vměstnat do dvou měsíců,“ shrnul politolog. „Uvést novou značku je téměř nemožné,“ dodal na adresu Martina Bursíka. Zavedená „protestní hnutí“ Tomia Okamury nebo Andreje Babiše ale podle něj už mají více šancí, ve společnosti se pohybují déle.

Co se týče pravice, na její straně podle Balíka nyní probíhá panika. Vznikne možná nové hnutí kolem exprezidenta Václava Klause. U něj je otázkou, kolik procent hlasů může získat.

„Nepochybně Václav Klaus má řadu svých spřízněnců, lidí, kteří mu pořád důvěřují,“ zvažoval Znoj. Kdyby se Klaus spojil se Suverenitou Jany Bobošíkové, mohl by počet jejích hlasů narůst, ale není jisté, že až přes pětiprocentní hranici.

„To je vzpomínka na ztracenou minulost,“ komentoval politolog Znoj „spojení pramínků“ Václava Klause, Pavla Béma či Borise Šťastného. Jak dodal, není vůbec jisté, že by případní voliči chtěli volit všechny tyto osobnosti najednou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …