Malér na ministerstvu školství. Plaga i Gazdík končí. Ale někdo se přece jen raduje

11.11.2022 19:55

Rezignaci na post poradce a člena politického kabinetu ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) dnes oznámili někdejší ministři školství Robert Plaga (za ANO) a Petr Gazdík. Plaga rezignaci odůvodnil kroky ministra Balaše týkajícími se vzdělávací politiky a právě Gazdíkovým angažmá v jeho poradním týmu. Ministr školství Balaš výtky bývalého ministra za ANO odmítl. A vyjádřil se také prezident Pedagogické komory Radek Sárközi, který oba dotyčné označil za trafikanty.

Malér na ministerstvu školství. Plaga i Gazdík končí. Ale někdo se přece jen raduje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš

„Právě jsem rezignoval na člena kabinetu ministra školství a poradce. Nechci na rozdíl od Roberta Plagy diskreditovat poctivou snahu ministra o změny ve vzdělávání a děkuji všem ve školství, kteří mě v mé snaze něco skutečně změnit podpořili,“ uvedl Gazdík na Twitteru.

Před ním na post poradce ministra školství rezignoval Plaga. Informovaly o tom Seznam Zprávy. Uvedl, že nabídku na funkci v ministrově týmu přijal, protože Balaš chtěl navázat na jeho práci a pokračovat v prosazování Strategie vzdělávací politiky 2030+, přidávání peněz na vzdělávání nebo v projektech na vzdělávání ředitelů. V rezignačním dopise Balašovi ale konstatoval, že ministrova mediální vyjádření ani reálné kroky neodpovídají jeho představě o kontinuitě a prioritě vzdělávání.

Kriticky se Plaga vyjádřil i k tomu, že místo poradce ministra získal i Balašův předchůdce na postu ministra školství Gazdík. Působení v poradním orgánu tak podle něj vypadá jako trafika pro bývalé ministry. „Nechci, aby bylo na mou odbornou práci nahlíženo optikou ‚trafiky‘ pro bývalé ministry,“ uvedl Plaga.

Ministr Balaš to dnes odmítl. „Odmítám výtky, které mi v e-mailu podsouvá. Už vůbec neberu zmínku o trafikách, o kontinuitě mluvím dlouhodobě. Pokud pan Plaga bral své angažmá v kabinetu ministra jako trafiku, divím se, že prozřel až nyní, respektive nechápu, proč toto angažmá vůbec chtěl,“ sdělil ministr prostřednictvím tiskového prohlášení.

„V souvislosti s převodem skoro jedné miliardy korun z rozpočtů veřejných škol ve prospěch škol soukromých jsem upozornil poslance, že náměstkyně MŠMT Pavla Katzová, která nastoupila za ministra školství Roberta Plagy, byla původně tajemnicí Sdružení soukromých škol. A jelikož má v gesci nejen ekonomický, ale i legislativní odbor MŠMT, zároveň jsem poslance upozornil na chystanou novelu vyhlášky ve prospěch soukromých škol, kterou kritizoval úřad ombudsmana, a novelu nařízení vlády v neprospěch veřejných škol (zvýšení rozsahu přímé vyučovací činnosti zástupcům ředitele). V anketě Pedagogické komory označili učitelé za nejhorší dva ministry právě Roberta Plagu a Petra Gazdíka. Proto si myslím, že by ani jeden z nich neměl být mezi poradci Vladimíra Balaše, natož zaměstnancem jeho kabinetu,“ poznamenal k tomu prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. Ten i na sociálních sítích sdílel radost z konce obou mužů.

„Podle mě byli trafikanti oba. Je dobře, že jako poradci ministra školství Vladimíra Balaše končí Plaga i Gazdík,“ napsal Sárközi na Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…