Malí farmáři jsou z nominace Jurečky nadšeni. Velká družstva mnohem méně

22.12.2013 17:26

Zemědělci jsou ve svých reakcích na předpokládaného nového ministra zemědělství Mariana Jurečku z KDU-ČSL rozděleni. Jejich profesní organizace se vyjadřují odlišně. Agrární komora zastupující převládající silná zemědělská družstva a akciové společnosti designovaného ministra spíše rezervovaně odmítá, zatímco Asociace soukromého zemědělství v Jurečkovi sedlačícím na rodinném statku spatřuje sobě blízkého člověka. Zemědělští odboráři by upřednostnili v křesle ministra zástupce nejsilnější strany, ČSSD, tradičního spojence odborů.

Malí farmáři jsou z nominace Jurečky nadšeni. Velká družstva mnohem méně
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

„Já ho především obdivuji, že si na to při svém mládí troufá. O reformě Společné zemědělské politiky EU neví vůbec nic. A bere si na sebe obrovskou zodpovědnost. A mohu říci jen pouze to, že ta naše žádost, aby tam seděl kompetentní ministr, splněna nebude,“ okomentoval nominaci Jurečky prezident Agrární komory Jan Veleba. „Budeme to monitorovat a budeme se k tomu vyjadřovat. Samozřejmě bych si velmi přál, abych se mýlil. Pokud se budu mýlit, tak budu první, kdo se mu (Jurečkovi) omluví,“ dodal prezident Agrární komory. Zprávu o tom přinesl internetový deník Týden.

Předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík naopak v Miarianu Jurečkovi na Ministerstvu zemědělství spatřuje naději na vyvážený vývoj v oblasti.

Naopak velmi skeptický byl předák zemědělských odborů Bohumír Dufek: „Jsem přesvědčen, že je to velká chyba ČSSD, že se vzdali resortu zemědělství. Velká část voličů z vesnic totiž volila ČSSD. Kvality navrhnutého ministra vyhodnotí čas.“ Zároveň však doufá, že do politiky vstoupí rozum. „A přál bych všem, aby se stát dostal z marasmu a zvedla se životní úroveň,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…