Máme dva policejní prezidenty. Pecina Lessyho vrátil do funkce a hned ho poslal na dovolenou

03.12.2013 15:22

Ministr vnitra Martin Pecina rozhodl o návratu Petra Lessyho k policii. Podle svých slov tak respektuje rozhodnutí městského soudu, který zastavil trestní stíhání. Policejní prezidenti tak budou dva, Lessy ale bude zatím na dovolené.

Máme dva policejní prezidenty. Pecina Lessyho vrátil do funkce a hned ho poslal na dovolenou
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Petr Lessy, jehož trestní stíhání pravomocně zastavil soud, se po roce a čtvrt vrací do služebního poměru. Rozhodl o tom ministr vnitra v demisi Martin Pecina, který zrušil rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho o Lessyho propuštění.

"Pravomocnému rozhodnutí soudu rozumím tak, že trestní stíhání nemělo být zahájeno a nemělo tedy dojít k vydání rozhodnutí o propuštění magistra Lessyho ze služebního poměru," uvedl Pecina na tiskové konferenci. Dodal, že Lessymu se bezpochyby stala křivda.

Česko tak má aktuálně dva policejní prezidenty - Lessyho a jeho nástupce Martina Červíčka. Policii zatím dál řídí Červíček, Pecina očekává, že odstoupí. Pokud ne, vyřeší ministr dvojvládí ve správním řízení.

Do doby, než se stav dvojvládí vyřeší, bude Lessy podle ministra na dovolené. Pecina připomněl, že Červíček se už dříve opakovaně vyjádřil v tom smyslu, že pokud bude Lessy navrácen do funkce, vyvodí z toho důsledky. "Očekávám, že se zachová podle svých tehdejších slov," poznamenal. S Červíčkem bude ještě v úterý jednat na policejním prezidiu.

Podle svých slov rozhodnutí neuspěchal a neměl čekat na to, až o Lessyho situaci bude jednat nový ministr vnitra - nejde prý o problém, který by měl být vyřešen podle "politického klíče". Na ČT jeho rozhodnutí pochválil i František Bublan, on sám by se prý zachoval stejně. Jen měl podle něj Pecina jasně říci, kdo udělal chybu, což je podle Bublana exministr Kubice.

Tehdejší ministr Kubice propustil Lessyho loni v srpnu poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomoci a pomluvy. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…