Máme info ze zákulisí boje o Radu ČT. Hodně se „starala“ i Česká televize. Chodí, volají, prosí, nabízejí. Budete čumět

05.03.2020 16:30

Jaké nové členy Rady ČT poslanci za týden vyberou? Kdo a za koho lobbuje? ParlamentníListy.cz zjišťovaly aktuální situaci i náladu mezi poslanci. Zmapovali jsme též, jak Česká televize měla kandidátům na posty radních nabízet rozhovory.

Máme info ze zákulisí boje o Radu ČT. Hodně se „starala“ i Česká televize. Chodí, volají, prosí, nabízejí. Budete čumět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo České televize

Poslanci by v příštím týdnu měli začít vybírat nové členy Rady České televize. Sněmovními chodbami tak stále častěji chodí různí „našeptávači“, již radí, kteří z osmnáctičlenného seznamu jsou „ti nejlepší“. Říká se tomu též lobbing. 

Nejde pouze o dobré rady míněné tak, že výběr toho či onoho kandidáta nejvíce prospěje České televizi, jako spíš o zájmy daných lobbistů, firem či zájmových skupin. Podle očitých svědků v posledních týdnech komplex budov v pražské Sněmovní ulici navštívil i šéf ČT Petr Dvořák, kterému pochopitelně na pečlivém výběru nových radních záleží ze všech nejvíc. Budou to totiž lidé, kteří ho pro další roky ve funkci buď podpoří, anebo hodí přes palubu. 

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19415 lidí

Na prosazování konkrétních lidí do Rady ČT a lobbování u poslanců se podle našich zjištění podílí též podnikatel Jaroslav Berka, jehož firma Czech info pro ČT za milionové částky vyrábí různé pořady. 

Byznys podnikatele Berky před časem mapovala i některá média s odkazem na to, že v pořadech, které za peníze pro ČT vyrábí, ještě navíc propaguje svoje vlastní produkty. Šlo kupříkladu o pořad Kouzelné bylinky. Jak loni upozornil Deník N, pořad pro veřejnoprávní televizi vyrobila Berkova firma Czech info a moderovala ho jeho manželka Simona Berková. V pořadu zároveň byly propagovány produkty jejich firem.

U nominantů do Rady ČT, které se snaží mezi poslanci prosazovat Jaroslav Berka, panují v kuloárech obavy, že by šli na ruku současnému vedení, které podle řady expertů přivedlo televizi do těžké ekonomické situace, a skutečné problémy by takoví noví radní neřešili a „šli by na ruku Dvořákovi“, jak nám někteří poslanci řekli.

Mezi poslanci se rovněž mluví o tom, že na lobbingu za některé kandidáty se podílí i sám generální ředitel ČT Petr Dvořák, který prý bývá v posledních týdnech ve Sněmovně viděn hodně často. Jeden z poslanců v rozhovoru s redakcí ParlamentníchListů.cz žertoval, že podle něho má v těchto týdnech Dvořák do Poslanecké sněmovny lepší docházku než řada zákonodárců. 

Lze očekávat, že kolem výběru šesti nových členů Rady ČT (poslanci budou mít na výběr 18 kandidátů, které předvybral volební výbor) bude pořádný rozruch. Zástupci koaličních stran byli totiž naštvaní na opozici, protože podle našich informací při výběru současného užšího seznamu kandidátů existovala dohoda o vzájemné podpoře některých lidí.

Jednoduše řečeno: vy nám v prvním kole na volebním výboru odklepnete několik našich lidí a my na oplátku podpoříme několik vašich. Jenže realita měla být taková, že zástupci koalice nebo KSČM svůj díl dohody splnili, ale opoziční členové výboru už nikoli.

Dalším hlediskem při finální volbě pro poslance může být i aktivita samotné České televize, která se kolem výběru nových radních nechová zcela standardně. Několik nominantů do Rady ČT nám totiž potvrdilo, že jim Česká televize nabízela rozhovor.

„Volali mi asi třikrát, psali e-maily a dost nepříjemně nabízeli, že se mnou udělají rozhovor, prý jakýsi medailonek, že to údajně nabízejí všem kandidátům. Vždy jsem řekl, že ani omylem. Je přece zcela nelogické, abych šel dávat rozhovor instituci, do jejíhož kontrolního orgánu kandiduji. Kromě toho si asi umíte představit, jak by to vypadalo. Ti ‚správní‘ kandidáti by byli vykresleni jako úžasní odborníci, kteří zajistí nezávislost ČTm a lidi jako já a mnoho dalších naopak jako ztělesnění ďábla, kteří televizi zničí a pohřbí,“ řekl ParlamentnímListům.cz jeden ze současných 18 kandidátů do Rady ČT.

Anketa

Má Česko vyslat armádu či policii na obranu Řecka před migranty?

99%
1%
hlasovalo: 28022 lidí

Několik dalších jeho slova potvrdilo. „Volali mi, a když jsem odmítl nebo nebral telefon, telefonovali mi dokonce do práce a celkově se chovali dost neodbytně. Kromě toho, že bych na nabídku nikdy nekývl, myslím, že tento přístup přesně vystihuje chování současné ČT. A rozhodně to není ukázka toho, jak by se veřejnoprávní instituce měla chovat,“ řekl nám další z kandidátů. Oba si pochopitelně z důvodu možného ovlivnění volby přáli zůstat v anonymitě.

Rada České televize se skládá z patnácti členů. Koncem tohoto měsíce končí mandát hned šesti členům a Poslanecká sněmovna musí vybrat členy nové. Původně se dolní komoře přihlásila téměř stovka zájemců, respektive různé spolky a sdružení podaly tolik nominací.

Volební výbor Sněmovny posléze ze skoro stovky uchazečů provedl předvýběr a zvolil 18 lidí, ze kterých při tajné volbě všemi poslanci vzejde šest nových radních. Sněmovna by se k tomuto bodu měla dostat příští středu 11. března.

Kdo do Rady ČT kandiduje? Zde je seznam 18 lidí, ze kterých bude vybráno šest členů Rady České televize:

Roman Bradáč

Ivan Douda

Marek Hladký

Zdeněk Holý

Eva Hubková

Petr Jedinák

Michal Klíma

Pavel Kysilka

Hana Lipovská

Pavel Matocha

Vladimír Pikora

Martin Schmarcz

Jiří Schwarz

Stanislav Staněk

Jiří Šlégr

Gabriel Švejda

Luboš Xaver Veselý

Jiří Závozda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…