Máme luxusní starosti, vykládal Takáčovi bankéř Hampl. Kdo předpovídá krizi, ten je šaman

10.02.2020 20:42

Nové ekonomické statistiky říkají, že přibylo nepatrně víc nezaměstnaných a k tomu stále platí, že je více volných pracovních míst než lidí, kteří práci nemají. Bude i dál přibývat lidí, kteří nebudou mít práci? Na to se ptal moderátor pořadu Interview Daniel Takáč ekonoma, bývalého viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla, který prozradil, zda jsou zprávy o příchodu krize jenom strašením, nebo tomu skutečně některé údaje nasvědčují.

Máme luxusní starosti, vykládal Takáčovi bankéř Hampl. Kdo předpovídá krizi, ten je šaman
Foto: pixabay.com
Popisek: Pokles ekonomiky - ilustrační foto

Celkem 3,1 procenta práceschopných lidí jsou dnes bez práce, jde o mírný nárůst oproti prosinci 2019. Tento pohyb však podle ekonoma Hampla ještě nenaznačuje žádné komplikace. „Tento údaj říká pouze to, co všichni víme, jsme země, která má extrémně dlouhodobě nízkou nezaměstnanost. Odvrácenou stranou toho je, že pracovní síla je proto vyčerpaná,“ uvedl.

„Pro ekonomiku je spíše menším problémem, když trochu pracovní síly chybí, než když hodně pracovní síly nemá co dělat,“ myslí si Hampl, podle kterého ekonomika již nějakou dobu operuje nad svým potenciálem.

„Vyčerpání trhu práce je velké, což je velmi příjemné pro zaměstnance, je to přirozený ekonomický tlak i bez Josefa Středuly a odborů na růst mezd,“ podotkl Hampl a zdůraznil, že na druhou stranu podnikatelé nejsou schopni vyrábět vše, co by mohli, a uspokojit tak všechny zakázky.

„Svým způsobem je to mírný nerovnovážný stav, ale ne natolik, abychom se tím museli znepokojovat,“ zopakoval ekonom, podle kterého je to „z hlediska evropského i celosvětového luxusní starost, kterou makroekonomicky řešíme“.

Následně shrnul, že pořád platí, že ekonomika stále roste a bohatne. Stále je mírně nad svým potenciálem, to se projevuje vyčerpáním pracovní síly, pokračujícím růstem mezd a silnou poptávkou. Či růstem spotřeby, což zase tlačí nahoru inflaci a dělá starosti centrální bance.

Upozornil na to, že demografické trendy, jaké zažívá Česká republika, nezažívá prakticky nikdo jiný ve střední a východní Evropě. „Střední a východní Evropa v průměru postkomunistická se vylidňuje a lidé z ní odcházejí. Česko je v tomto výjimkou. Nás stále přibývá víc kvůli migraci, ale stále jsme země, která přitahuje lidi, kteří zde chtějí žít a pracovat,“ upřesnil Hampl s tím, že s výjimkou centrální Bukurešti a vojvodství v Polsku už bychom nenašli žádné území, které by za posledních dvacet let zvýšilo o více než deset procent počet obyvatelstva.

„Stále je to signál, že jsme dobrá země, která pořád a pořád nasává pracovní sílu. Teď bychom potřebovali pracovní síly ještě mnohem víc, než jsme schopni doma vytvořit a i zvenčí přitáhnout,“ poznamenal.

Moderátor Takáč se však zarazil a podotkl, že už měsíce posloucháme o tom, že přijde hospodářská krize. „Vy novináři máte takové zprávy obzvláště rádi,“ vypálil Hampl, nadechl se a pokračoval: „Pane Takáči, když budete mít dva ekonomy, jeden z nich řekne, že vše běží dobře, a druhý by řekl, že krize je za rohem, tak ten druhý bude mít větší pravděpodobnost, že se s ním budete bavit,“ zmínil, jaká je podle něj logika médií.

Za nenormální Hampl označil, že máme na naší scéně makroekonomy, kteří systematicky dlouhodobě každý rok předvídají krizi, která ale nenastává, a stejně jsou dál bráni jako proroci. „Neexistuje ale nikdo, kdo umí předpovědět, zda přijde světová krize, jakou jsme zažili po roce 2008. Neexistují na to žádné predikční techniky,“ uzavřel Hampl s tím, že každý, kdo bude takovou krizí strašit, je svým způsobem „šaman“, a tak je na to třeba se dívat. Jinak má podle něj ekonomika své běžné cykly s jistými výkyvy, kdy jednou je na tom o něco lépe, jindy o něco hůře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…