Máme na Babiše velkou věc, slibuje protikorupčník Ondráčka. Premiér prý možná bude muset úplně odejít z politiky

07.08.2018 20:30

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) má asi zaděláno na další problém. Možná to bude tak velký problém, že povede dokonce i k jeho politickému pádu a odchodu z politiky. Naznačuje to alespoň ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka, který prý tvrdí, že se nezisková organizace zajímala o premiérovo podnikání a má v ruce důkazy, které zřejmě Babiše nepotěší. Ondráčka je však odhodlán dotáhnout celou věc do konce. Babiše se prý nebojí.

Máme na Babiše velkou věc, slibuje protikorupčník Ondráčka. Premiér prý možná bude muset úplně odejít z politiky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Andrej Babiš odpovídá v aplikaci Pojď do mě

Premiér Andrej Babiš je trestně stíhán pro možné spáchání dotačního podvodu ve výši takřka 50 milionů korun v souvislosti s firmou Čapí hnízdo patřící pod holding Agrofert. Ten je momentálně odložen v premiérově svěřeneckém fondu.

Ředitel české pobočky protikorupční neziskové organizace Transparency International David Ondráčka však tvrdí, že Babiše mohou čekat ještě větší problémy.

Babiš podle Ondráčka vede Českou republiku nebezpečným směrem. V rukou koncentruje příliš velkou moc. Přesto se Ondráčka nebojí jít do střetu s premiérem. „Umím se postarat o svoji bezpečnost. Pokud by kolem mě začaly létat nějaké výhrůžky, tak vím, kam se obrátit a jak s tím pracovat,“ uvedl ředitel české pobočky TIC v rozhovoru pro server Info.cz.

Andrej Babiš prý rád odvrací pozornost od faktů, ale Ondráčka by se rád vrátil k věcné debatě a k tomu, že jde o možné zneužívání evropských dotací. „On to zpětně obrací do nějakého osobního boje a útočí poměrně tvrdě,“ podotkl na adresu Babiše host. Může se prý také stát, že státní instituce teď zintenzivní kontroly směrem k TIC. Podle Ondráčka nelze vyloučit ani to, že dojde na pomluvy vůči TIC. „Do jisté míry ta mediální síla Andreje Babiše toto využívat může,“ zaznělo z úst Ondráčky.

„Pro mě je zábavné, že o tom třeba absolutně nepíšou MF Dnes a iDnes.cz. To je asi pochopitelné a je to typické. Je to totální ignorace,“ pokračoval v popisu situace host s odkazem na fakt, že Babiš v roce 2013 koupil MF Dnes, Lidové noviny i servery s nimi spojené.

Podstata problému tkví podle Ondráčky v tom, že Babiš sice formálně převedl své firmy pod svěřenecké fondy, čímž vyhověl zákonu, ale fakticky si ve svých firmách nadále uchovává vliv, nadále z Agrofertu čerpá konečné výhody. Alespoň podle zjištění TIC, která o tom má písemné důkazy. „Podle nás tím pádem porušuje českou i evropskou legislativu a má to poměrně významné konsekvence stran čerpání evropských dotací,“ uvedl Ondráčka.

Teď by prý měly české a evropské úřady říci, zda Babiš jedná v souladu se zákonem, nebo zákon porušuje. Pokud úřady konstatují, že Babiš zákon porušuje, má premiér podle hosta v podstatě dvě možnosti. Buď prodá Agrofert, nebo z politiky odejde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…