Máme na vás složku, vyhrožoval prý Šlachta poslanci ČSSD. Nic takového jsem neřekl, popírá

28.06.2016 8:33

O zasedání poslaneckého bezpečnostního výboru, které probíhalo minulý týden, vyplouvají na povrch zajímavé informace. Podle dnešního Práva měl Robert Šlachta na jednání výboru nevhodně tlačit na šéfa výboru Romana Váňu (ČSSD), který byl jedním z hlavních odpůrců toho, aby Šlachta před poslanci promluvil o údajném propojení policejních špiček s podsvětím.

Máme na vás složku, vyhrožoval prý Šlachta poslanci ČSSD. Nic takového jsem neřekl, popírá
Foto: cssd.cz
Popisek: Roman Váňa, ČSSD

Sám Váňa nechtěl obsah hovoru komentovat, nicméně chování šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu označil za nestandardní. Šlachta jakýkoliv nátlak striktně odmítl.

Podle zdrojů Práva z okolí vlivného sociálnědemokratického poslance měla klíčová věta znít „Máme na vás složku“ a pronést ji měl vlivný policista přímo v prostorách výboru, který probíhal ve velmi bouřlivé atmosféře.

Šlachta: Bavili jsme se o složkách, kde máme zprávu

„Šlachta mu prý naznačil, ať to při zvažování svého postupu bere v potaz,“ řekl k tomu Právu zdroj s tím, že Váňa se se svou zkušeností svěřil v uplynulých dnech spolustraníkům. Šlachta něco takového označil za naprostý nesmysl. „Bavili jsme se o složkách, kde máme zprávu, a ne o tom, co na koho máme,“ poznamenal v této souvislosti končící šéf lovců mafiánů.

Narážel zjevně na zhruba sedmdesátistránkovou zprávu poslancům, kde Šlachta a jeho lidé shrnuli své poznatky z vyšetřování o možných únicích informací od vedení policie směrem k lidem z podsvětí.

Zpráva je v trezoru

Ve vysílání České televize Šlachta v neděli uvedl, že zpráva existuje v jednom papírovém výtisku, který je momentálně uložen v trezoru v sídle útvaru. Jenže Váňa si i podle svých slov pro Právo vyložil obsah promluvy zcela jinak.

„Celé to jednání výboru bylo nestandardní a informaci, se kterou se na mě plukovník Šlachta obrátil, jsem považoval také za nestandardní,“ řekl k tomu včera Váňa a zároveň dodal, že je připraven se kvůli tomu obrátit na příslušnou instituci.

Tou by v tomto případě byla Generální inspekce bezpečnostních sborů, která má ze zákona v popise práce vyšetřování možné trestné činnosti policistů. „Nechť samozřejmě koná, jak má,“ poznamenal na Váňovu adresu Šlachta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…